The Hu – Rumble Of Thunder

Muziek is taal, een die woorden overstijgt. Je hoeft het niet te begrijpen om het ook maar enigszins te voelen. Ook als je echt helemaal niets van de teksten begrijpt en alleen klanken ontwart, als de instrumenten anders uitpakken dan je gewend bent of misschien zelf wel graag hoort … je kunt het nog steeds voelen.

The Hu is een Mongoolse folkrockband, opgericht in 2016. Hunnu rock noemen de mannen het zelf; geïnspireerd op een oud Mongools rijk. Je raadt het al: de Hunnen, het nomadenvolk dat je misschien nog kent uit de geschiedenisboekjes vanwege Atilla de Hun. In 2019 bracht The Hu het album The Gereg uit en drie jaar later is het tijd voor Rumble Of Thunder.

De Mongoolse muziekcultuur is verweven met de manier van leven. Dit komt in de muziek van The Hu terug door het gebruik van traditionele Mongoolse instrumenten, zoals de Morin Khuur, Tovshuur, Tumur Khuur en Tsuur. Wat voor instrumenten? Ja, soms is Google echt je beste vriend! De Morin Khuur staat ook wel bekend als de paardenviool, omdat hij de vorm van een paard heeft, het snijwerk aan de kop eruitziet als een paardenhoofd en snaren en boog gemaakt zijn van paardenhaar. De Tovshuur is een twee- of driesnarige luit, de Tumur Khuur een mondharp, en de Tsuur een houten blaasinstrument, dat wordt bespeeld door een luchtstroom tegen de scherpe rand van het bovenste uiteinde van een buis te blazen. Zo, ben je ook weer een beetje bij. Gaat je misschien nog punten opleveren tijdens een muziekronde in je eerstvolgende kroegquiz.

The Hu combineert al deze traditionele Mongoolse instrumenten met folk en moderne rock, zonder ook maar ergens op alternatieve rock te gaan lijken. Op nummers als het theatrale YUT Hövende, het met Mongoolse waarden doordrenkte Black Thunder, wat een verhaal vertelt over strijd, geloof en dood, het dartele Bii Biyelgee, het ingetogen en op herhaling gebouwde Segee of het dreigende Shihi Hutu kan probleemloos het label authentiek geplakt worden. Over de muziek legt het achttal een laag aan Mongoolse keelzang heen, wat een lang aanhoudende, haast hypnotiserende, diep zoemende galm oplevert. Dit wordt afgewisseld met hoge klanken en gegil.

Het is dat de video’s van de band nog iets weggeven van de tekstuele inhoud: de Mongoolse teksten zijn volledig onbegrijpelijk. Ik ontwar louter strijdkreten, geschreeuw en vrolijk gekir. Het kan de pret geen moment drukken. Neem alleen al nummers als Triangle en Bii Biyelgee; deze bevatten een enorm aanstekelijke uitgelatenheid, waarbij het lastig is geen glimlach op het gezicht te krijgen. Zeer benieuwd wat de uitwerking van deze nummers gaat zijn op een volgepakte festivalweide.

Wat schreef ik ook alweer als eerste regels? Muziek is taal, een die woorden overstijgt. Je hoeft het niet te begrijpen om het ook maar enigszins te voelen. Zeg het maar: kun jij The Hu voelen?

Score:

80/100

Label:

Better Noise Records, 2022

Tracklisting:

 1. This is Mongol
 2. YUT Hövende
 3. Triangle
 4. Teach Me
 5. Upright Destined Mongol
 6. Sell The World
 7. Black Thunder
 8. Mother Nature
 9. Bii Biyelgee
 10. Segee
 11. Shihi Hutu
 12. TATAR Warrior
 13. Black Thunder (Extended)

Line-up:

 • Gala – Vocalen (keelzang), morin khuur (paardenviool)
 • Enkush – Morin khuur, vocalen (keelzang)
 • Jaya – Tsuur, mondharp, fluit, vocalen (keelzang)
 • Temka – Tovshuur
 • Davaa – Basgitaar
 • Jamba – Gitaar
 • Odko – Drums
 • Ono – Tumur hhurr, percussie

Links: