The Hu – The Gereg

Voor wie de hype nog niet had meegekregen, The Hu zijn een stel mongolen. Nee, niet het soort dat meespeelt in de Jostiband, maar de inwoners van Mongolië. Je weet wel: dat land wat vooral bekend is vanwege Dzjengis Khan. Zoals Alien Weaponry de Nieuwe Zeelandse cultuur op de kaart aan het zetten is, zo probeert The Hu dat met de Mongoolse cultuur. Leerboek in deze queeste draagt de titel The Gereg, wat vertaald kan worden naar het eerste diplomatieke paspoort dat uitgereikt werd door het Mongoolse rijk ten tijde van Dzjengis Khan.

Hoe The Hu, wat overigens vertaald kan worden als ‘mensen’, de Mongoolse cultuur introduceert? De band bespeeld authentieke instrumenten als de mondharp, de topshur (een soort luit met twee of drie snaren) en de Morin khuur (een snaarinstrument dat wat wegheeft van een viool). Bovendien maakt de band gebruik van keelzang en zingen de heren in het Mongools. Dit alles zorgt ervoor dat ik geen idee heb waar de band het over heeft.

Luisterend naar de negen nummers op The Gereg, maakt het eigenlijk geen moer uit waar deze mensen over zingen. Ze mogen me uitmaken voor rotte vis en de meest afschuwelijke dingen over mijn familie zeggen, ik zal er geen aanstoot aan nemen. Dit komt omdat de band hele mooie klanken weet te creëren. De keelzang gecombineerd met de strijkinstrumenten zorgen voor een heel ontspannen sfeer waar toch een heleboel energie in zit en uit te halen is.

Het is moeilijk om het geluid van The Hu te omschrijven. Het is iets wat je gewoon moet ondergaan en beleven. Het is nergens true of kult, sterker nog, het heeft een hoog ‘hipster’ niveau. Metal is het ook niet, daarentegen rockt het wel, alleen niet op een klassieke manier. Eigenlijk moet je The Gereg niet in een hokje stoppen, je moet het gewoon luisteren. Iets wat wel meer bands claimen maar nog nooit zo waar was. Ik heb ineens zin om naar Mongolië op vakantie te gaan…

Score:

90/100

Label:

Eleven Seven Music, 2019

Tracklisting:

 1. Yuve Yuve Yu
 2. Wolf Totem
 3. The Great Chinggis Khaan
 4. Shoog Shoog
 5. The Legend of Mother Swan
 6. The Gereg
 7. The Song of Women
 8. The Same
 9. Shireg Shireg

Line-up:

 • Galbadrakh Tsendbaatar a.k.a. “Gala” –  Keelzang, Morin khuur
 • Enkhasaikhan Batjargal a.k.a. “Enkush” – Morin khuur, Keelzang
 • Nyamjantsan Galsanjamts a.k.a. “Jaya” – Mondharp, Tsuur, Fluit, Keelzang
 • Temuulen Naranbaatar a.k.a. “Temka” – Topshu, Achtergrondzang

Links: