The Heretic Order – III

Het Engelse The Heretic Order komt met zijn derde album en noemt dat III. Zo weinig origineel als de titel van dit album is de muziek van The Heretic Order, zelf noemen ze het occult metal. Letterlijk genomen: verborgen metal. Vaak duidt dat op teksten over verloren beschavingen/religies of horror. Een blik op de titels doet die vermoedens bevestigen. Vanaf het debuut All Hail The Order vindt de band onderdak bij een groot label en dito promotie in de vorm van een fysiek exemplaar.

Muzikaal klinkt het redelijk donker maar dat slaat dan voornamelijk op het geluid (gortdroge drums, gespeend van elke echo en dito gitaren). Er komt met enige regelmaat een licht occult gitaarriffje voorbij waarbij wat oosterse invloeden niet worden geschuwd. Sowieso neemt The Heretic Order de tijd voor (het uitwerken van) gitaarsolo’s, want deze zijn interessant en zijn vaak het hoogtepunt van een nummer. Het houdt de nodige spanning erin en zorgt voor variatie: dat levert alvast bonuspunten op. Muzikale referenties zijn er uiteraard met Black Sabbath, vooral in de wat langzamere passages. Ook Candlemass duikt op als muzikale invloed.

Met de vocalen heb ik iets meer moeite. Er wordt soms wat hees geschreeuwd of diep gebruld zonder dat het memorabel wordt. Wanneer Dominus DF Ragar het houdt bij cleane zang (zoals in Children Of The Sun of The Conjurer bijvoorbeeld) dan viert de melodie hoogtij en levert dat nèt iets meer kwaliteit op. Niet teveel buiten de platgetreden paadjes lopen en gewoon doen waar je goed in bent, daar is niets mis mee en The Heretic Order beheerst dat prima.

Score:

77/100

Label:

Massacre Records, 2022

Tracklisting:

 1. Prologue
 2. Children Of The Sun
 3. King Of The Damned
 4. Dark Shadows
 5. Burn This World
 6. The Conjurer
 7. Mark Of The Beast
 8. Spirit Of The Night
 9. Deaf Forever
 10. Spiders
 11. Invictus
 12. Epilogue

Line-up:

 • Dominus DF Ragnar – Zang, gitaar, basgitaar
 • Marcel Contreras-Chalk – Gitaar
 • Andy Payne – Drums

Links: