The Great Old Ones – Cosmiciscm

Het vorige album EOD A Tale Of Dark Legacy van de Franse vrienden, van The Great Old Ones uit Bordeaux, kwam uit in 2017 en liet op de redactie een erg goede indruk na. Deze kerels hengelen wederom in de onuitputtelijke fantasy/HP Lovecraft-vijver. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me in deze literatuur nooit verdiept heb, doch misschien moet ik dit wel eens doen. Zeker als ik de reviews lees van ouder werk van deze band, is het toch de moeite waard blijkbaar. Ik twijfel echter, ik ben namelijk iemand die het meer realistisch houdt. Als ik dan lees dat eerder werk ging over de visgod Dagon en de verering daarvan en meer van dat gek gedoe, moet de muziek toch al heel erg overtuigen op deze nieuwe plaat om me ertoe aan te zetten, maar wie weet… Volgens HP Lovecraft schijnen wij, mensen, allemaal goddeloze creaturen te zijn die totaal nietig en betekenisloos zijn en dit in de aanblik van het totale kosmische, universele plaatje. Nou moe, ik krijg al kromme tenen van dit soort uitspraken, maar kom. Op Cosmicism staan zeven nummers en een extraatje onder de vorm van To A Dreamer. De plaat klokt af op net geen uur muziek, ik ga er eens voor zitten.

Een kabbelende intro laat je al kennismaken met de sfeer die je mag verwachten op de rustigere stukken in het album. Vervolgens ontbolstert de plaat zich pas echt in de eerste ogenblikken van The Omniscient. Een nummer waarin gedurende negen minuten van alles lijkt de gebeuren. Je denkt in eerste instantie in een dobberende boot op het gemak op rustig water te varen, daar de gitaren een golvend thema aanbrengen om vervolgens dan erg bruut en met geweld bijna te kapseizen onder invloed van stormachtige, pulserende riffs gefundeerd op een directieve bas- en drumpartij.

Op het volgende nummer Of Dementia, diept de band dit muzikale concept verder uit. Het nummer start venijnig, alsof een of andere waterdraak je bootje in het vizier heeft en de achtersteven tussen zijn monsterlijke tandenbogen knelt. Er is naast plaats voor woede en agressie ook plaats voor rust en tijd om na te denken, doch niet te veel. Een prikkelende, snijdende solo wordt ordentelijk in het begin van het nummer gepositioneerd. Daarnaast is er ook een wat spookachtige leadlijn die over de andere gitaarpartijen heen ademt doorheen dit lange nummer. Lost Carcosa omvat hier en daar wat hoekige riffs, ingebed in hetzelfde concept als hierboven reeds uit de doeken gedaan. Dit nummer eindigt ietwat verrassend, met een verhalende akoestische gitaarpartij. Gedurende elf minuten neemt de band vervolgens de tijd om A Thousand Young te doen ontplooien. Ook in dit nummer is er afwisseling tussen rustigere eerder monotonere partijen en bruter geweld. De daaropvolgende nummers zijn als dobberende bootjes op hetzelfde water.

Ga ik me verdiepen in de werken van HP Lovecraft? Nee. Sta ik open voor muziek geïnspireerd door zijn werk? Ja, en zeker als het van The Great Old Ones komt.

Score:

80/100

Label:

Season Of Mist, 2019

Tracklisting:

 1. Cosmic Depths
 2. The Omniscient
 3. Of Dementia
 4. Lost Carcosa
 5. A Thousand Young
 6. Dreams Of The Nuclear Chaos
 7. Nyarlathotep
 8. To A Dreamer

Line-up:

 • Benjamin Guerry – Zang, gitaar
 • Aurélien Edouard – Gitaar
 • Alexandre Rouleau – Gitaar
 • Benoit Claus – Basgitaar
 • Leo Isnard – Drums

Links: