The Great Old Ones – EOD – A Tale of Dark Legacy

Na enkele behoorlijk succesvolle albums, is The Great Old Ones terug voor een derde verhaal binnen het onheilspellende en immer occulte universum van H.P. Lovecraft. EOD – A Tale of Dark Legacy is bedoeld als opvolger van het verhaal The Shadow Over Innsmouth, een legendarisch vertelling over een dorp waar inteelt (al dan niet met visachtige halfmensen uit de oceaan) en de sektarische verering van de visgod Dagon een sinistere schaduw over de bevolking werpen. EOD staat daarnaast ook voor Esoteric Order of Dagon, een genootschaap dat niet alleen in de boeken, maar ook in onze maatschappij te vinden is. Genoeg materiaal om een album omheen te spinnen.

Laat ons voorop stellen dat The Great Old Ones er wederom in is geslaagd om van begin tot eind te boeien. De band stond al bekend om een geluid dat niet alleen gekenmerkt wordt door veel hoge, sinistere tonen, die begraven liggen onder loodzware lagen atmosferisch geweld, met de dichtheid van het zwarte gat waar Azathoth zich bevindt. Een ander belangrijk kenmerk is dat er geopereerd wordt met het gebruik van een loodzware atmosfeer, die te werk gaat op een dusdanig sluiperige manier, dat soms alle muziek erin lijkt te verdrinken, terwijl op andere momenten de luisteraar zich bijna veilig waant.

Opvallend is het gebruik van opvallende melodieën, dat is toegnomen ten opzichte van vorig werk. Enerzijds doet dit de occulte sfeer teniet, mede door de teloorgang van de obscuriteit in de helderheid, terwijl anderzijds juist meer dan ooit te horen is waar de band mee bezig is. Over het algemeen genomen blijkt echter dat de beklemmende atmosfeer blijft hangen en het onheilspellende gevoel van naderend verderf weer is opgepakt door het onmiskenbare geluid van The Great Old Ones.

Een geslaagd derde hoofdstuk in de saga van deze Fransozen, waarbij een lichte drang tot experimentatie zich openbaart, maar tegelijkertijd een geluid te horen is dat vertrouwd is. De cover van het album is aanzienlijk minder goed gelukt dan op vorige albums, maar we kunnen vaststellen dat dit een werk is dat stand zal houden in het duistere nalatenschap van de band. Heil Dagon!

som403-the-great-old-ones-1500x1500px-300dpi-rgb

Score:

85/100

Label:

Season of Mist, 2017

Tracklisting:

 1. Searching For R. Olmstead (Introduction)
 2. The Shadow Over Innsmouth
 3. When The Stars Align
 4. The Ritual
 5. Wanderings
 6. In Screams And Flames
 7. Mare Infinitum

Line-up:

 • Benjamin Guerry – Gitaar, Vocalen
 • Jeff Grimal – Gitaar, Vocalen
 • Xavier Godart – Gitaar
 • Sébastien Lalanne – Bas
 • Léo Isnard – Drums

Links: