The Flea-Pit – The Life And Times Of Doug Jaranski

Willy van Haren en Harald te Grotenhuis groeiden, luisterend naar metal en folklore, op in de Achterhoek. De invloeden van zowel de metal als de volksverhalen hebben ze gebundeld. Niet simpelweg in een CD’tje. Nee. De heren hebben bij de muziek beeld gecreëerd in de vorm van een stripboek die de songs voorziet van een extra dimensie. Nu hoor ik je denken; ‘was er laatst ook al niet zoiets?’. Welnu, ja en nee. Magic O Metal was weliswaar ook voorzien van een stripboek, maar was vooral gericht op kinderen en tapt uit een geheel ander muzikaal vaatje.

De rode draad in het geheel is poëet Doug Jaranski en zijn gedachtegang in café The Flea-Pit. Dit levert een grote verscheidenheid aan muziek op, waarbij metal absoluut de bovenhand voert. Luister naar een nummer als Books met haar beukende riffs en scheurende gitaren en je begrijpt dat dit geen lichte kost is. Alle instrumenten worden door slechts de twee bedenkers van het geheel gehanteerd, maar beide heren hebben een zeer degelijk geluid weten te creëren. De eindmix is echt heel goed gedaan waardoor alles lekker in het gehoor licht.

Krenten in de pap zijn alle bijgeluiden, zoals gestommel aan de bar of bierflesjes die geopend worden, die zorgen voor een perfecte sfeer die aansluit bij het verhaal, maar niet storend zijn bij de muziek. Mooi voorbeeld hiervan is het nummer Barfly dat opent de kroeg die meezingt met de plaatselijke schlagerzanger om dan naadloos over te gaan in een beukend deuntje. Ook het gebruik van een banjo past meer dan goed binnen het gecreëerde concept.

Het toevoegen van een stripboek geeft net even een extra dimensie aan het complete verhaal. Iets wat vroeger gebeurde op de hoes van een LP of misschien in het boekje van een CD doet The Flea-Pit nu gewoon in een compleet boek. Muzikaal is dit al lekker om in te duiken, de strip maakt het nog net even wat fijner om lekker een dikke drie kwartier even een virtueel café in te duiken en alle vreemde kostgangers aldaar goed op je in te laten werken. Vergeet niet een lekker drankje erbij te nuttigen!

Score:

80/100

Label:

Painted Bass Records, 2020

Tracklisting:

 1. Blood Red Awakening
 2. Books
 3. One Of A Kind
 4. The Barfly
 5. Behold The King
 6. All But One
 7. Spotlight Agony
 8. Worm
 9. Radio Jaranski
 10. Hymn To A Dead Dog
 11. Throw A Bone
 12. Last Call

Line-up:

 • Willy van Haren – Drums, Keyboards en tekeningen
 • Harald te Grotenhuis – Gitaren, Bas, Banjo’s, Keyboards en Zang

Links: