The Dirty Denims – Raw Denim

Wat wil iedereen doen als hij 15 wordt? Een feestje geven toch, niet? Ook The Dirty Denims, de Nederlandse ‘drie akkoorden partyrockband’ onder leiding van zangeres/gitariste Mirjam Sieben zag dat wel zitten. Alleen: hoe doe je dat wanneer je geplaagd blijft worden door coronamaatregelen?

Heel eenvoudig: je huurt een degelijke zaal in thuishaven Eindhoven, pleurt al je materiaal binnen en brengt een stomende live set… maar zonder publiek. Het resultaat: 15 nummers die de voorbije 15 jaar en 3 albums overspannen, live opgenomen en zonder veel aanpassingen achteraf. Een paar van die albums werden hier trouwens gerecenseerd, zoals Ready Steady Go uit 2020 en Back With a Bang! uit 2017. Goed, het blijft wat raar om een live album te horen zonder gejuich, geroep en gestommel maar het is en blijft een liveregistratie en compilatiealbum tegelijk.

Moet ik The Dirty Denims wat extra introduceren? Misschien wel, als Belg kende ik ze toch niet tot voor een paar maand. Ook al ligt de muziek wel in mijn muzikale smaak. Zegt de term ‘Dirty Denim’ je iets? Nee? Wel, dat is een van de nummers van op Spend The Night, het meest succesvolle album van het ter ziele gegane dameskwartet The Donnas uit 2002. En dat geeft je dan al een zware hint hoe The Dirty Denims ook klinken: pure rock ‘n’ rollriffs met een snuifje punk (zoals in 24-7-365) en een vleugje glam (zoals in Roll The Dice, wat tot de beste nummers van dit album behoort, of Loud Stuff, inclusief koebel). Behoren duidelijk nog de invloedsfeer: AC/DC, Kiss (nog nooit zoveel Ace Frehley-gerelateerde “bliksemschicht”-tekeningen op kledij en gitaren gezien als bij The Dirty Denims), en andere wijdbeense-pose bands als The Ramones, Thundermother, enz.

Ervaren rotten? Ja, na 15 jaar en veel live optredens zeker wel. Dat hoor je ook: ze klinken echt, spontaan, enthousiast als een geoliede rockmachine. En welke groep kan zeggen dat hij in het najaar van 2021 nog een clubtour in Spanje heeft gedaan? The Dirty Denims wel!

Hoe klinkt Raw Denim? Nou, goed eigenlijk hoor. Aan de heerlijk rauwe, ‘analoge’ klank van ritmegitaar en drums ga je regelmatig automatisch de link met AC/DC leggen (Fit In Stand Out, Last Call For Alcohol – let op die zware basdrum in de intro – Make Us Look Good, Famous …), maar zonder die te klonen. Al is het maar omdat Mirjam langs geen kanten hetzelfde stemgeluid heeft als Bon Scott of Brian Johnson natuurlijk. En omdat ze toch andere melodielijnen gebruikt.

Ook bijzonder leuk: die bonkende bas in de intro van Even When I’m Wrong I’m Right. Niet alleen die intro is lekker, heel dat nummer rifft trouwens lekker weg.

Eén titel bracht me op het verkeerde been: wetende dat The Dirty Denims Kiss wel kunnen pruimen, dacht ik dat Creatures Of The Night een cover ging zijn van het gelijknamige Kiss-nummer, maar niets daarvan. Ook bij Hit Me With Your Best Shot had ik me aan een cover verwacht (van het Pat Benatar-nummer dan), maar nee hoor, ook origineel van The Dirty Denims. Twee heel bluesy rockers zijn het trouwens!

Al bij al is Raw Denim een heel onderhoudend ‘live’ album met een Rock ‘n’ Roll All Nite And Party Every Day grondslag. Kunnen we geen partyrock-optredens meepikken, dan kun je hier toch alweer proeven hoe het klinkt. Voor originaliteit gaan ze geen Oscar binnenhalen, maar moet dat ook? Airbourne en Thundermother teren toch ook op de AC/DC-sound? Als ik dan toch één minpuntje zou kunnen aanhalen, dan is het misschien dat op dit album het stemgeluid en -volume van Mirjam nogal fijn en dunnetjes is. Wat meer ‘ballen’ in dat geluid zou stem en muziek nog beter bij elkaar doen passen. Wie nog een laat kerstcadeautje zoekt, kan terecht in de webshop!

The Dirty Denims - copyright Willem Wouterse

Foto: Willem Wouterse

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Ready, Steady, Go!
 2. Fit In Stand Out
 3. Dirty Job
 4. Better Believe It
 5. Last Call For Alcohol
 6. Gotta Run
 7. Even When I’m Wrong I’m Right
 8. Going Out
 9. Creatures of the Night
 10. 24-7-365
 11. Roll The Dice
 12. Make Us Look Good
 13. Loud Stuff
 14. Hit Me With Your Best Shot
 15. Famous
 16. Millionaire (LP bonus track)

Line-up:

 • Mirjam Sieben – Vocalen/gitaar
 • Jeroen Teunis – Gitaar/vocalen
 • Marc Eijkhout – Bas/vocalen
 • Suzanne Driessen – Drum/vocalen

Links: