The Devils – Let The World Burn Down

Een van de meest memorabele optredens van Helldorado 2018 was zonder twijfel dat van het Italiaanse duo The Devils. Vanuit het podium, dat tevens diende als boksring, vulden zij de zaal met een gore dosis rock ’n roll die uit zijn voegen barstte van de bronstigheid. Deze geiligheid werd nog versterkt door het feit dat ze optraden gekleed in lederen priester- en nonnenkostuums.

Als we kijken naar de hoes van hun vierde album Let The World Burn Down, dan zien we dat The Devils hun godslasterlijke hitsigheid nog niet zijn verleerd. Waar de afbeelding zijn inspiratie put uit het Bijbelverhaal van Johannes de Doper, is op het album zelf van kuisheid geen sprake. Het album staat bol van de warme gitaarlijnen waar die zwoele stem van Erika Switchblade als een leren jas op een zomerdag overheen gedrapeerd is. Op onder andere Killers Kiss horen we ook de stem van Gianni Blacula, welke die van Erika goed aanvult. Het is garage rock zoals het hoort: pompende drums en gruizige riffs zonder poespas. De ideale muziek om de heupen bij los te gooien terwijl je je naar de bar begeeft om een nieuwe pint te halen.

Op het album staan overigens ook twee covers: Big City Lights, origineel door Leo Randle uitgebracht in 1966, en Teddy Girl Boogie, origineel als Teddy Boy Boogie uitgebracht door Crazy Cavan ‘n’ The Rhythm Rockers in 1975. Het originele materiaal had ik nog nooit gehoord, maar The Devis hebben goed hun best gedaan om er hun eigen smaak aan te geven. Er staat zelfs een sensuele Arctic Monkey’s achtige ballad op het album. Deze draagt de veelbelovende titel Till Life Do Us Part. Aan broeierigheid is er op dit album geen gebrek. Op Roar II word je als luisteraar even wakker geschud door wat kreten van Erika Switchblade. Terwijl ze wat aan het schreeuwen is, zijn er verder geen instrumenten te horen. Een break als dit zou je eerder live optreden verwachten, en niet op een geproduceerd album. Dit geschreeuw voelt hierdoor ietwat geforceerd aan, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Vooral omdat het hele album een tamelijk vlot en voortstuwend karakter heeft.

Let The World Burn Down is een prima album dat bij liefhebbers van broeierige garage rock goed zal bevallen. De mensen die houden van wat meer metaal bij hun leer, kunnen deze beter laten liggen. Als The Devils ooit nog optreden op een plek waar ik ook ben, dan zou ik zeker gaan kijken.

Score:

75/100

Label:

Go Down Records, 2024

Tracklisting:

 1. Divine Is the Illusion
 2. Killer’s Kiss
 3. Mr Hot Stuff
 4. Big City Lights
 5. Til Life Do Us Part
 6. Roar II
 7. Shake ‘em
 8. Teddy Girl Boogie
 9. The Last Rebel
 10. Horror and Desire

Line-up:

 • Erika Switchblade – Vocalen, Drums
 • Gianni Blacula – Vocalen, Gitaar

Links: