The Darkness – Easter Is Cancelled

The Darkness is die band die iedereen kent van I Believe In A Thing Called Love en een klein beetje van hun kerstnummer Christmas Time (Don’t Let The Bells End). Beide nummers zijn afkomstig van het eerste album van de band (de kerstsingle werd toegevoegd aan een speciale kersteditie van de plaat). Inmiddels zijn we aanbeland bij langspeler nummer zes, Easter Is Cancelled, en het ziet er naar uit dat de band voorlopig niet uit de schaduw van dat eerste album kan komen.

Easter Is Cancelled is een conceptalbum. Het concept is dat, in een parallel universum, Jezus zijn superkrachten gebruikte om zichzelf te bevrijden van zijn kruisiging. Ik moet zeggen dat het goed is dat de platenmaatschappij mij verteld heeft dat dit een conceptalbum is, anders had ik het niet geweten. Nou ben ik niet iemand die direct heel veel aandacht heeft voor de diepere inhoud van songteksten dus misschien merk jij het wel (?).

Ik hoor tien nummers met een totale speelduur van ruim vijftig minuten die stuk voor stuk op zichzelf staan. Het openingsnummer is het beste en daarom waarschijnlijk ook gekozen als eerste kennismaking met dit album. Rock And Roll Deserves To Die heeft een lekkere opbouw, een krachtig refrein en wat verrassende momenten. Hetzelfde kan enigszins gezegd worden van Heart Explodes, hoewel dat nummer als iets voorspelbaarder en eentoniger is.

Justin Hawkins klinkt nog steeds als een herrezen Freddie Mercury, iets wat heel goed te horen is in de titelsong. Moeiteloos schakelt hij van lage noten naar hoge noten die je glazen doen trillen. Ook het gitaarwerk in dit nummer mag genoemd worden. Lekker scheurend.

Van de overige nummers is vooral de titel van Heavy Metal Lover de moeite van het noemen waard. Het nummer zelf is wel aardig, maar haalt het niet bij eerder genoemd werk. Zo dus ook met de andere nummers op dit album. En zo blijft The Darkness die band van dat ene nummer, maar wel met nog steeds een hele goede zanger!

Score:

70/100

Label:

Cooking Vinyl Limited, 2019

Tracklisting:

 1. Rock And Roll Deserves To Die
 2. How Can I Lose Your Love
 3. Live ‘Til I Die
 4. Heart Explodes
 5. Deck Chair
 6. Easter Is Cancelled
 7. Heavy Metal Lover
 8. In Another Life
 9. Choke On It
 10. We Are The Guitar Men

Line-up:

 • Justin Hawkins – Zang, gitaar
 • Dan Hawkins – Gitaar
 • Frankie Poullain – Basgitaar
 • Rufus Tiger Taylor – Drums

Links: