The Dark Side Of The Moon – Metamorphosis

Waar een weddenschap al niet toe kan leiden. Het internationale The Dark Side Of The Moon heeft er zelfs zijn bestaan aan te danken. Ad Infinitum-zangeres Melissa Bonny en Feuerschwanz-gitarist Hans Platz, daar bekend onder de naam Hans der Aufrechte, gingen een weddenschap aan en wie deze zou verliezen, was de ander een ‘dare’ verschuldigd. Bonny trok aan het kortste eind en Platz daagde haar uit een metalversie op te nemen van Jenny of Oldstones, een nummer afkomstig uit de televisieserie Game of Thrones. Bonny kwam dat na, deed echter ook een beroep op Platz om bij te dragen en er werd de hulp ingeroepen van drummer Morten Løwe Sørensen (Amaranthe) en harpiste Jenny Diehl, die Platz kende van haar bijdragen op diverse albums van Feuerschwanz. De samenwerking beviel blijkbaar zo goed dat The Dark Side Of The Moon een blijvertje werd.

Op het eerste album Metamorphosis beperkt de band zich niet tot alleen deze cover, maar wordt er volop geput uit de wereld van entertainment. Nummers van bekende films, televisieseries en videogames werden gearrangeerd tot krachtigere composities. Klakkeloze kopieën kom je niet tegen: het viertal geeft er een eigen draai aan. Dat is ook meteen waar de naam van de band vandaan komt. The Dark Side Of The Moon is geen verwijzing naar het overbekende album van Pink Floyd, maar heeft alles van doen met het feit dat het viertal een andere, onontdekte kant laat horen van de nummers die voorbij komen.

Wat je aan covers tegenkomt? Legends Never Die, oorspronkelijk uitgevoerd door poprockformatie Against The Current en speciaal geschreven voor het 2017 e-sportevenement League of Legends World Championship in China, is de opener van het album. Uit de film The Hobbit komt Misty Mountains, waarop we Tom S. Englund van Evergrey horen. Hij is niet de enige artiest die een gastbijdrage levert op het album. Zo horen we violiste Rusanda Panfili terug op een nummer dat de liefhebbers van de Harry Potter-films ongetwijfeld zullen herkennen: Double Trouble /Lumos! (Hedwig’s Theme). The Wolven Storm (Priscilla’s Song) komt uit de game The Witcher 3: The Hunt en May It Be, een nummer afkomstig uit de filmtrilogie The Lord Of The Rings en gevoelvol tot uitdrukking gebracht door Enya, kent een vocale bijdrage van Charlotte Wessels (ex-Delain). If I Had A Heart is het titelnummer van de serie Vikings, The Hanging Tree komt uit de actiefilm The Hunger Games en tot slot treffen we de track aan waarmee dit avontuur begon: Jenny of Oldstones. Het viertal beperkt zich echter niet tot louter covers. Metamorphosis bevat ook een drietal eigen nummers: The Gates Of Time, First Light en New Horizons (met Fabienne Erni van Eluveitie). En ook die zijn weer geïnspireerd door virtuele helden. Zo gaat The Gates Of Time over The Legend of Zelda.

Genoeg over de inspiratiebronnen … wat brengt dit Metamorphosis ons muzikaal? De muzikale inkleuring laat zich het best omschrijven als symfonische power metal met wat lichte gothic invloeden, zo nu en dan een flinterdun poppy randje en boordevol pakkende, zich makkelijk in het gehoor nestelende, melodieën en dito zanglijnen. Bonny heeft een krachtige, innemende stem met een imponerend bereik. Hoge noten gooit ze er net zo makkelijk uit als een diepe grunt, al komt die laatste maar zelden voorbij. De harp levert een structurele bijdrage aan de nummers en krijgt op diverse momenten ook echt even voorrang.  Zij opent bijvoorbeeld  Misty Mountains en ze geeft The Gates of Time en New Horizons een gevoelvol einde mee. Platz dringt niet overdreven veel op de voorgrond, maar op de momenten dat de gitaar wel de ruimte krijgt (The Gates of Time, The Wolven Storm (Priscilla’s Song), The Hanging Tree, Jenny of Oldstones), stralen de powermetalriffs en geven ze de veelal erg toegankelijke nummers net even een beetje meer kleur.

Doet de titel van het album zijn naam eer aan? Een metamorfose is immers niets anders dan het arrangeren van een thema van een andere componist en om daaruit een nieuwe compositie te schrijven. Hoewel de nummers direct te herkennen zullen zijn, geeft The Dark Side Of The Moon de nummers toch een geheel eigen kleur mee. Een goed voorbeeld daarvan is The Hanging Tree, dat door het viertal veel energieker, vlotter en opgetogener wordt vertolkt dan de versie uit The Hunger Games. Waar in het origineel een groot gedeelte door het volk wordt meegezongen, ontbreekt dat hier. Hoewel het interessant zou zijn geweest om te horen hoe dat had uitgepakt, toont het ook aan dat The Dark Side Of The Moon zich niet teveel door het origineel heeft laten leiden en een eigen koers heeft gevaren. Het pakt niet overal even gelukkig uit (Misty Mountains, Double Trouble / Lumos! (Hedwig’s Theme), New Horizons) maar daar staat tegenover dat nummers als Legends Never Die, The Gates of Time, het wat donkere If I Had a Heart en The Hanging Tree zich wel heel makkelijk in de gehoorkanalen nestelen.

Metamorphosis is een album geworden vol goed in het gehoor liggende muziek met een zangeres die imponeert. Liefhebbers van symfonische metal kunnen hier veel plezier aan beleven. Er blijft echter nog één prangende vraag over, waar zowel The Dark Side Of The Moon als de platenmaatschappij (nog?) geen antwoord op hebben gegeven: waar ging die weddenschap tussen Bonny en Platz nu toch over?

Score:

78/100

Label:

Napalm Records, 2023

Tracklisting:

 1. Legends Never Die
 2. The Gates of Time
 3. Misty Mountains
 4. Double Trouble / Lumos! (Hedwig’s Theme)
 5. First Light
 6. New Horizons
 7. The Wolven Storm (Priscilla’s Song)
 8. May It Be
 9. If I Had a Heart
 10. The Hanging Tree
 11. Jenny of Oldstones

Line-up:

 • Melissa Bonny – Vocalen
 • Hans Platz – Gitaar
 • Morten Løwe Sørensen – Drums
 • Jenny Diehl – Harp

Links: