The Dark Overlords – I am The Dark Overlords

Mysterie, mysterie mysterie! Deze nieuwe band uit Denemarken hult zichzelf in schaduwen. I am The Dark Overlords is het eerste wapenfeit van dit duistere drietal, dat furieuze deathened black metal (eerder dan omgekeerd) brengt alsof ze het al twintig jaar doen. En misschien is dat ook wel zo, want het is niet bekend welke muzikanten er precies schuilgaan achter de bijnamen Dark Overlord #1-#3. Maar dat het mannen (?) met ervaring zijn lijkt me overduidelijk. De combinatie van bandnaam, albumtitel en bijnamen van de bandleden is uiteraard heel opvallend en zelfs bijna komisch te noemen, maar kan er ook op wijzen dat deze muzikanten al heel wat op hun kerfstok hebben. Of dat ze ons dit toch willen laten geloven. Deze EP komt uit via het bescheiden Deense label UPRISING!, dat verder enkel de eerder onbekende band Lotan op de lijst staan heeft.

Dankzij het goddelijke Emperor weten we ondertussen dat (bewust) idiote grammaticale fouten wel eens een indicatie kunnen zijn voor kwalitatief hoogstaande black metal. Vandaar ook dat mijn interesse onmiddellijk was gewekt. En The Dark Overlords maken hun naam meer dan waar. Na een mijmerende akoestische intro (doet me wat denken aan oud Moonspell-werk) schiet Death from the Sky dan toch uit de startblokken. Eerst met een herhaling van de openingssequentie op elektrische gitaar en (zwaar dreunende) drums, waarna een moddervette riff het vuur aan de lont steekt. De gaspedaal wordt even ingedrukt en Dark Overlord #1 krijst het uit als een bezetene. Er zit overigens opvallend veel thrash in die snelle passage. Er is (gelukkig) ook plaats voor wat tragere en minder drukke passages, met de nodige melodie en sfeer, maar zeker niet met minder spanning. Hier vallen dan vooral de drums op, die als een dolgedraaide typmachine de leegte opvullen met machinaal strak basdrumwerk. Death from the Sky is niet in één zin samen te vatten. Soms is het furieus en extreem, soms melodisch en relatief toegankelijk, met duidelijke Zweedse melodeathinvloeden. Death from the Sky brengt ons dus het beste van twee werelden.

Het einde van de wereld. Het komt er uiteindelijk aan, en The Dark Overlords nemen alvast elke verantwoordelijkheid op zich. The End of the World Is Coming, and I’ll Be the Cause of It. Wat kan je van zo een nummer verwachten? Krankzinnig gekrijs? Check. Blastbeats? Check. Diepe, geblafte grunts die geen ademruimte mogelijk maken? Check. Chaotische riffstructuren? Check. Adembenemende snelheden? Check. Maar zoals ik dus al zei: dit zijn naar alle waarschijnlijkheid muzikanten met ervaring. Dat merk je aan de instrumenthantering, maar ook in de songstructuren, die geweldig mooi uitgebalanceerd zijn. Voldoende dynamiek, maar ook niet te veel. Af en toe een rustpuntje dat dan wat extra sfeer toevoegt aan het geheel. En vervolgens weer uitbarsten in een onnavolgbaar chaotische blackmetalrazernij. Muzikaal ligt dit perfect in dezelfde lijn als het openingsnummer, met veel aandacht voor melodie en ritmevariatie. En aan het einde krijgen we dan nog een fijn dessertje: een stukje diepvriesblackmetal met vlijmscherpe riffs in de stijl van Thorns. Heerlijk!

Achttien minuten duurt deze EP, en die zijn redelijk mooi verdeeld over de drie nummers. De afsluiter is Region of Demons, dat opnieuw uit hetzelfde vaatje tapt (en dat is niet verboden natuurlijk), met misschien nog net iets meer nadruk op de melodie en net iets minder op de snelheid, waardoor de gelaagdheid van het gitaarwerk hier meer uit de verf komt. Het deathmetalgehalte ligt hier ook hoger dan op de voorgaande nummers, inclusief diepgegromd vocaal werk. De melodieuze solo brengt ons weer even in Zweden, maar verder is het toch vooral zwaar en robuust. De vikingachtige koorzangachtergrond op het einde had ik niet echt meer verwacht, maar eigenlijk werkt het hier wel om de herhalende riffs te ondersteunen.

Een geslaagd debuut van een drietal dat, naar ik vermoed, niet aan zijn proefstuk toe is. Veel variatie binnen elk nummer, wat minder tussen de nummers. En alleszins voldoende kwaliteit en vakmanschap, niet in het minst qua songstructuur en -balans, om uit te kijken naar een eerste volwaardig album. Maar dan wel met een mooiere albumcover en wat mij betreft ook een professioneler logo. Hoe dan ook benieuwd naar wat de toekomst brengt voor deze donkere opperheren!

Label:

UPRISING! Records, 2021

Tracklisting:

  1. Death From The Sky
  2. The End of the World Is Coming, and I’ll Be the Cause of It
  3. Region of Demons

Line-up:

  • Dark Overlord #1 – Stem
  • Dark Overlord #2 – Gitaar, basgitaar
  • Dark Overlord #3 – Drums

Links: