The Chasm – The Spell of Retribution

The Chasm – The Spell of Retribution
Wicked World, 2004

Mijn interesse in deze band werd gewekt door een interview in Slayer Magazine #18. Die interesse is steeds op de achtergrond aanwezig gebleven, maar niet naar de voorgrond gehaald. Een kleine anderhalf jaar geleden tekende The Chasm bij Wicked World, en ik luister nu naar het eerste wapenfeit van die samenwerking: “The Spell of Retribution”, het zevende album van The Chasm. Veel meer dan gewoon een thrash metal cdtje, met tekstuele thematiek liggend in Zuid Amerikaanse mythen en geschiedenis.

Met een gemiddelde track lengte van tegen de 7 minuten aan, bevat deze cd rond de 66 minuten aan gevarieerd riffwerk, met de hoofdmoot liggend in de thrash. Elk nummer bevat een flink aantal verschillende riffs en een duidelijke structuur ontbreekt vaak, wat elk nummer apart tot een episch werkje maakt. Het grootste epos is het nummer “The Eclipse: Monument to the Empire”, wat onderverdeeld is in 3 stukken en totaal 9.30 minuten telt.

The Chasm Spell Retribution

Met dergelijke nummers kun je je afvragen of de cd wel op je overkomt, en er zijn dan ook enkele luisterbeurten nodig om de cd volledig te bevatten. Tot die tijd blijft het slechts een verzameling nummers met wisselend tempo. Enkele nummers zijn echt thrash, vooral op het begin van de cd: “The Omnipotent Codex”, “Conqueror and Warlord” en vooral “Fortress”, maar ook deze nummers bevatten allen een lager tempo interlude of outro, op “Fortress” na: dit nummer is niet geheel representatief voor de gehele cd. “Conjuring the New Apocalypse” geeft een beter beeld van “The Spell of Retribution”. Beide nummers zijn als mp3 te downloaden vanaf de homepage van The Chasm.

Gitaarsolo’s vergezellen de keur aan riffs in elk nummer, en zijn al aanwezig vanaf het instrumentale openingsnummer, wat aan de intro van Iron Maiden’s “Wasted Years” doet denken. De vocalen zijn nogal standaard death/thrash grunts, en worden verder niet gevarieerd.

“The Spell of Retribution” is een complex geheel. Naast de thrash metal worden er ontzettend veel verschillende riffs geboden en magische interludes en gitaarsolo’s slepen je mee in de wereld van The Chasm. Geen cd die je zomaar meteen geweldig vindt, en mensen die agressieve thrash willen horen doen er mijns inziens beter aan andere bands op te zoeken, want dit is zwaardere kost dan een schijfje wat gewoon een half uurtje scheurt als achtergrondgeweld. Wel een aanrader: “The Spell of Retribution” is een meesterwerkje waar je even de tijd voor moet nemen, en eist na meerdere luisterbeurten vanzelf je aandacht helemaal op. Like a spell, cast upon the listening metalhead.

Tracklist:

 1. From the Curse, a Scourge…
 2. The Omnipotent Codex
 3. Conqueror & Warlord
 4. Manifest My Intervention
 5. Fortress [MP3]
 6. Retribution of the Lost Years (I, The Pastfinder III)
 7. Conjuring the New Apocalypse [MP3]
 8. The Eclipse: Monument to the Empire
  I) Sentence and Burden
  II) The Voyage
  III) The Restitution
 9. Remains of the Covenant
 10. Eternal Cycle of Delusion

Line-up:

 • Daniel Corchado – Lead Guitar & Vocals, Bass
 • Julio Viterbo – Lead Guitar, Bass
 • Antonio Leon – Drums

Links: