The Big Dirty – The Sex

Je verwacht geen fijnzinnige ballads over de essentie van het leven van The Big Dirty. En inderdaad, op het nieuwe album The Sex ontbreken dergelijke nuances. De Britse sleazerockers omschrijven hun muziek als ‘sex rock’.

Jeetje, deze band is platter dan plat. Ik bedoel, Twisted Sister en erger nog Steel Panther, doen leuke liedjes over seks, maar dit gaat helemaal nergens meer over. Die bands weten in elk geval muzikaal nog overtuigend te zijn. Inhoudelijk gaat het bij The Big Dirty niet veel dieper (hihi) dan ‘ik wil je berijden’ en ‘ik wil het in je voelen glijden’. Het lijkt wel een soundtrack voor een slechte pornofilm. Ze vinden het zelf waarschijnlijk heel leuk allemaal. Dit is persoonlijk, maar ik vind deze gimmick echt totaal niet grappig. Over-the-top is grappig, maar dit is gewoon het niveau ‘hahaha poep plas seks’. De fijnzinnige nuance van Steel Panthers catchy ‘I don’t wanna know, who’s sucking my dick today’ of  Mötley Crüe‘s ‘Trick or treat, sweet to eat’ ontgaat deze band volledig. The Big Dirty komt niet verder dan ‘I wanna ride you, I’ts always been my dream to get inside you’ en ‘Oh, I want to fuck you all night long’. De teksten zijn in dit geval erg bepalend voor de luistervervaring.

Muzikaal is het een simpele drumgroove met een repetitieve riff. Rockende muziek die nergens echt creatief wordt. Het zijn standaard lay-outs die een beetje flauw achter elkaar zijn gezet en op degelijke wijze ingespeeld. De zeikerige vocalen (met een gekke echo) zingen de belachelijke teksten. De bedoeling is ongetwijfeld om te klinken als een over-the-top redneck-rockband. Een en ander is af te leiden uit het accentje (Hold my Beer), wat ook al niet grappig is. Verder zit de muziek boordevol (irritante) countrymotiefjes en teksten die hinten naar boerderijtaferelen, zoals de rodeo. De refreintjes dienen meezingertjes te zijn met regelmatig een ‘woho’ en old school samenzang. De coupletten dienen puur om de teksten naar voren te schuiven en de refreinen te accentueren. Alles wijst erop dat de band goedkoop wil scoren. Een nummer dat ik eruit wil pikken is Sensual Lover, de ballad van het album. De rock wordt verlaten voor een wat zoetsappiger en trager geluid. De simpele solo doet lekker aan Guns N’ Roses denken, dat was leuk. De gitaar blijft vervolgens monotoon ondersteunen om de tekstuele bijdrage weer te benadrukken, dat is niet leuk.

Nee, dit is de witte Porsche met lederen bekleding, met daarin een dame met witgeblondeerd haar, plastieken boezem en opgespoten lipjes, onder de sleazebands. Een waardeloze neppe plaat en de muziek is te saai om dat op een positieve manier te balanceren. Als dit nou geniale muziek zou zijn, dan had ik deze teksten misschien nog geaccepteerd. Heel misschien.

Score:

40/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Foreplay
 2. Hold My Beer
 3. Dirty Rider
 4. Whiskey Pistol
 5. Love With The Lights Off
 6. Take It Slow
 7. All Night Long
 8. Devil Woman
 9. Rhythm Of My Drum
 10. Hush
 11. Sensual Lover
 12. Lightweight Champion
 13. Wham Bam (Thank You Ma’am)

Line-up:

 • James Shaw – Vocalen
 • Chris Datson – Gitaar
 • James Cutler – Basgitaar, vocalen
 • Tobi Ripley – Drums

Links: