The Aurora Project – World of Grey

Waar een kaartspel al niet toe kan leiden: het spelen van een gezelschapsspel leidde ertoe dat in 1998 een groep gelijkgestemde muzikanten elkaar vond tijdens het spelen van Magic: The Gathering en besloten een band op te richten. Ziedaar: het ontstaan van The Aurora Project. Een band die vanaf het begin mijn aandacht al wist te pakken middels hun eigenzinnige mix van invloeden van bands als Rush, Dream Theater, Pallas en de duistere kant van My Dying Bride. De nieuweling World of Grey onderwerp ik daarom ook graag aan een luisterbeurt.

Na de voorafgaande “periodes”: Unspoken Words, Shadow Border en Selling the Agression en het overlijden van gitarist Marc Vooijs in 2014, is het nu de periode van World of Grey. Wederom een conceptalbum wat volgens de band handelt over spanningen tussen de gevestigde wereldorde en de bevolking waarbij de bevolking middels afluistering en restricties beïnvloedt wordt en uiteindelijk het onderspit delft.

Muzikaal is dit een album om je vingers als liefhebber bij af te likken.  Vanaf opener Expect Us is het gelijk genieten. Krachtige, emotievolle zang ondersteunt door subliem en smaakvol gitaarwerk en mooie toetsentapijten. Dit wordt nog eens extra duidelijk in het navolgende Warmongers; een heerlijke uptempo track met Gilmour-achtig gitaarspel van Remco van den Berg. Een geluid wat eigenlijk wat mij betreft het hele album siert.

Naast de wat zwaardere/stevige tracks, is er ook ruimte voor wat lichter progwerk middels het nummer Mediapuppets wat mij terug laat denken aan de Fish-periode van de Britse band Marillion, hoewel zanger Dennis wat mij betreft een stapje beter is. Het is sowieso de intense zang die dit tot een fantastisch album maakt want ook het titelnummer van dit vierde album is er een om van te smullen.

Afsluitend kan ik stellen dat ik als trouwe volger van The Aurora Project meer dan blij ben met dit album. De band heeft een moeilijke periode achter de rug na het genoemde overlijden van de gitarist en heeft het moedige besluit genomen door te gaan en geen vervanger voor hun gevallen bandlid aan te trekken. Dit heeft geleid tot een intens, maar prachtig album wat nog vele rondjes zal draaien in mijn speler. De acht nummers op dit schijfje bieden vijfenvijftig minuten muziek en ik heb me er geen seconde van verveeld. HULDE!

P.S. graag nog even extra aandacht voor de prachtige, intrigerende hoes!!

Score:                                                    

90/100

Label:

Freia Music, 2016

Tracklisting:

 1. Expect Us
 2. Warmongers
 3. Stone Eagle
 4. Deadly Embrace
 5. Mediapuppets
 6. World of Grey
 7. Circles in the Water
 8. Dronewars

Line-up:

 • Marcel “Mox” Guijt – Keyboards
 • Dennis Binnekade – Vocals
 • Remco van den Berg – Gitaar
 • Rob Krijgsman – Bas
 • Joris Bol – Drums
 • Rhett Kennedy – Voiceover

Links: