The Amity Affliction – Everyone Loves You… Once You Leave Them

Heerlijk! Moddervet! Of ben ik te snel? The Amity Affliction is terug met een nieuwe plaat! De titel, Everyone Loves You… Once You Leave Them, een klap in je aangezicht als je het mij vraagt. Hopelijk heeft dit Australisch viertal wel ingezien dat ze terug moeten naar de essentie van de metalcore, want op de vorige plaat Misery zijn ze dat toch ten dele vergeten. Kan deze nieuwe release het geweldige Let The Ocean Take Me uit 2014 overstijgen qua agressie, melodie en cleane lijnen? Staan er op deze laatste plaat ook nummers van een onmetelijk niveau als daar zijn Pittsburgh of Don’t Lean On Me?

Coffin lijkt een simpele opener te zijn maar herbergt toch in zijn fundamenten hetgene waar ik op hoopte: agressie en melodie! All My Friends Are Dead is een instant brute binnenkomer. Gevoelige, emotionele tekst ook. Nu, dit is een beetje het handelsmerk van deze Aussies. Brulboei Joel Birch is iemand die zijn verdriet, misstappen en donkere overpeinzingen altijd al in harde doch directe teksten heeft ondergebracht. Daar lijkt op heden geen verandering in doorgevoerd te zijn. Ook de cleane vocalen van Ahren Stringer zijn een sterk wapen. Toen ik deze band zag in 2017 op het podium van het Hasseltse MOD, bleek net Ahren wat minder gestemd te staan. Jammer. Met nummers als Soak Me In Bleach en All I Do Is Sink hoor je dat ze terug zijn op het basishonk, maar goed. Intense screams, beukende gitaar en baslijnen opgemixt met een jammerlijk wat minder doordreunende drum en dan daar boven of tussen de erg sterke cleane vocalen van Stringer. Wat staat er verder nog op deze plaat? Want ik heb zojuist de luistertips al doorgegeven. Er is het wat poppy aanvoelende Aloneliness, er is het typische Forever met het zeer sterke en erg meezingbare refrein, je krijgt het tekstueel deprimerende Just Like Me (heerlijk toch dat groovende funky lijntje rond de tweede minuut), de afsluiter Catatonia ramt nog eens alle lucht en water uit je longen, stevig!

Erg sterke nieuwe plaat, vlot aanschafbaar. Een plaat die wel in de buurt komt van het niveau van het eerder vermelde Let The Ocean Take Me, maar deze niet overstijgt.

Score:

80/100

Label:

Pure Noise Records, 2020

Tracklisting:

 1. Coffin
 2. All My Friends Are Dead
 3. Soak Me In Bleach
 4. All I Do Is Sink
 5. Baltimore Rain
 6. Aloneliness
 7. Forever
 8. Just Like Me
 9. Born To Lose
 10. Fever Dream
 11. Catatonia

Line-up:

 • Joel Birch – Zang
 • Ahren Stringer – Bas, zang
 • Dan Brown – Gitaar
 • Jon Longobardi – Drum

Links: