The 69 Eyes – Death of Darkness

Hoewel dat voor God misschien wel het geval is, is goth nog lang niet dood. Het veertiende studio-album van de Finse vampierenformatie The 69 Eyes is hier het levende (of eerder: ondode) voorbeeld van.

Op Death of Darkness worden we getrakteerd op tien gothrocktracks van het kaliber van Him en Sisters of Mercy. Hoewel de band afkomstig is uit de koudere regionen van Europa, ligt de inspiratie van dit album in de duistere kroegen van het nevelige nachtleven van Californië. Zanger Jyrki 69 is nog steeds goed bij stem. De melancholiek en diepte van zijn stemgeluid geven Death of Darkness precies juiste toonzetting: een beetje triest, maar tegelijkertijd dansbaar en ongelofelijk cool. Het gladde baslijntje op Gotta Rock doet hier nog een schepje bovenop. Werp een munt in de jukebox, doe je leren jas uit en gooi je zwartgeverfde haren los. “Don’t give me jive, gimme rock n roll!”

Op het sentimentele The Murder Takes Two mag zelfs de Amerikaanse gothkonining Kat Von D een stukje meezingen. Aan zwoelheid geen gebrek dus. Helaas horen we haar op de rest van dit album niet meer terug. Dat Jyrki 69 het ook alleen af kan, bewijst het nummer California. De riffs en de gitaarsolo’s vliegen je om de oren. Alles zwemt in de reverb, wat het nummer een jaren ’80-achtige allure geeft. Op Sundown horen we een kleine knipoog naar The Cult. Het is een opvallend vrolijke en dansbare track die menig goth naar de dansvloer zou kunnen bewegen.

Qua songteskten laat Death of Darkness helaas wat te wensen over. In haast ieder nummer wordt de tekst namelijk zeer vaak herhaald. Op Call Me Snake komt het woord ‘snake’ bijvoorbeeld maar liefst vijfenvijftig keer voor. Het nummer duurt drie en een halve minuut. Dat zijn vijftien snakes per minuut en een kwart snake per seconde. Om Samuel L. Jackson te citeren: “That’s too many snakes!”. Dit soort herhalingen zijn overal op het album terug te horen. Een beetje jammer, gezien het de luisteraar een beetje uit de sfeer haalt.

Op de vele herhalingen na, is Death of Darkness een prima album geworden die bij liefhebbers van het genre zeker in de smaak zal vallen. Erg vernieuwend is het niet, maar dat is natuurlijk ook helemaal niet nodig.

Score:

75/100

Label:

Atomic Fire Records, 2023

Tracklisting:

01. Death Of Darkness
02. Drive
03. Gotta Rock
04. This Murder Takes Two [feat. Kat Von D]
05. California
06. Call Me Snake
07. Dying In The Night
08. Something Real
09. Sundown
10. Outlaws

Line-up:

  • Jyrki 69 – Vocalen
  • Bazie – Gitaar, Achtergrondvocalen
  • Timo-Timo – Gitaar
  • Archzie – Basgitaar, achtergrondvocalen
  • Jussi 69 – Drums

Links: