Testament – Brotherhood Of The Snake

Bij album twaalf van één van de absolute sterkhouders van de Bay Area hoort een verhaal. Een zeer lang verhaal, maar het komt erop neer dat de Brotherhood Of The Snake een slordige 6000 jaar geleden werd opgericht door een buitenaards ras. Die zou de mensheid gesticht hebben en zou nadien versplinterd zijn in allerlei andere afsplitsingen die een invloed uitoefenen op de richting die de maatschappij uit moet. De bekendsten zijn de Vrijmetselaars en de Tempelierridders.

Afijn, conceptueel doet het sterk denken aan The New Order. Muzikaal niet. De titelsong stormt razendsnel en met furieus drum- en brulgeweld. Kort daarna wacht het fenomeen waarmee elk nummer op deze plaat kampt: de inzakking. Het tempo stremt, doordat Gene te veel drumt en de ritmegitaar krampachtiger rifft. In het midtempo beitelen de snaarheren met The Pale King en Neptune’s Spear wel een paar rake riffs uit de rotswand, hoewel die vinnige aanzet naar het midden toe ook weer inzakt als een smeltende soufflé.

Wellicht bewust, zodat de sikkelsnedige solo’s of de harmonieuze gitaarkoppelingen wat feller afstralen. Alleen doen ze  dat nogal hoekig en moeizaam, bijna geforceerd zelfs. Zeker de solo’s hebben veel weg van wanhoopspogingen om de tijdsduur vol te krijgen. Ook het warme stemhars bestrijkt een breder melodieus spectrum en krijgt meer ruimte. Daar is het probleem dat Chuck een vrij beperkt melodieus bereik heeft. Wanneer je hoort dat hij tegen de grens van dat bereik aanzingt, klinkt hij schriel en schaapachtig. In Born In A Rut is dat het frappantst.

Een behoorlijk lauwe boel dus. Middelmatigheid regeert. Stevige notenkrakers delen de partituur met flegmatieke flapdrolriffs en solo’s met slappe slaggitaar. Daarnaast is Gene Hoglan geen thrashdrummer. Thrash drum je met zo weinig mogelijk slagen, Gene drumt teveel en verstikt zo heel wat riffs, die met een lossere drumbeat misschien wel de nodige middelpuntvliedende kracht hadden kunnen ontwikkelen.

testamentbrotherhoodcdcoverLabel:

Nuclear Blast Records, 2016

Tracklisting:

 1. Brotherhood Of The Snake
 2. The Pale King
 3. Stronghold
 4. Seven Seals
 5. Born In A Rut
 6. Centuries Of Suffering
 7. Neptune’s Spear
 8. Black Jack
 9. Canna Business
 10. The Number Game

Line-up:

 • Chuck Billy – Vocalen
 • Alex Skolnick – Gitaar
 • Erik Peterson – Gitaar
 • Stevie DiGiorgio – Basgitaar
 • Gene Hoglan – Drums

Links:

Score: 73/100