Tenebree – Erranti Herejía

We zijn opnieuw in Zuid-Amerika, in Chili om goed te zijn. Neguss, bekend van de band Drimys Winteri heeft nog een orkestje waar hij muziek mee maakt. Opnieuw black metal met een link naar de Chileense achtergrond. Ditmaal is er echter niet direct een link met de natuur. Nu is de voedingsbodem de interactie tussen de mens en zijn omgeving. Hopelijk zit er in deze Tenebree toch iets meer vergif of venijn. Dat ontbrak immers tot op zekere hoogte bij de meest recente release van Drimys Winteri.

Het album dat de titel, Erranti Herejía, heeft meegekregen, wat zoiets als dwalende ketterij zou moeten betekenen, opent eigenlijk eerder atmosferisch en paganesk. Nochtans voel je al direct iets meer venijn in deze plaat zitten. De productie is wat losser, scherper ook. De vocalen, ditmaal niet door Neguss maar door Tralkan gebracht, zijn toch boosaardiger te noemen. Helemaal strak en lekker in de broek zit het toch ook niet. De drumpartijen hangen redelijk los aan elkaar. Een typisch voorbeeld hiervan zijn de eerste maten in Hacia El Norte. Er worden nochtans in deze track wel een paar lekkere melodietjes verweven. Heroïsche solo’s slaan je nu en dan om de oren, net en proper uitgevoerd allemaal. In het begin van Ensombrecer zit er zo ééntje. Een drupje akoestische gitaar, wat tjsierpende vogels en de link met de natuur is dan toch weer een beetje gemaakt. De plaat is eerder een kabbelend riviertje dan een woeste kolkende watermassa die naar beneden dendert van een Chileense berg. Het blijft allemaal te braaf en te ingetogen en dit ondanks verwoede pogingen van Neguss en zijn trawanten om de zurigheid van de maatschappij muzikaal over te brengen.

Heel vrolijk word ik niet van deze plaat. Slecht is hij echter ook niet. Ik zou de drummer vervangen en de productie wat laten oppoetsen. Dan sta je als band in mijn ogen weer een stuk verder. De juiste ideeën zijn er wel, de uitvoering piept en kraakt op dit moment nog te veel.

Score:

70/100

Label:

Australis Records, 2020

Tracklisting:

 1. De Los Bosques Fantasmales
 2. Hacia El Norte
 3. Herética Negación Del Maule
 4. Ensombrecer
 5. Montañosa Compañia Entre Nieblas
 6. Virtuosa Soledad Eminente
 7. Evocaciones De Antiguos Emblemas
 8. Memorias

Line-up:

 • Neguss – Gitaar
 • Mathl – Drums
 • Tralkan – Zang
 • Iskandar – Bas
 • Chkngr – Gitaar

Links: