TDW – The Antithetic Affiliation

TDW aka Tom De Wit, de Nederlandse metalen filibuster, is terug. Sinds 2002 doet hij op zijn eigen manier wat hij niet laten kan: het maken van progressieve metal. De albums onderling, die zullen wel op een bepaalde manier verband houden, alleen is het voor mij niet zo duidelijk om dat verband te achterhalen. Hoeft ook niet perse, ik ben al blij als ik eenzelfde album begrijp in zijn geheel. Dit nieuwe album, dat is voor een keertje erg duidelijk qua indeling, ook al bestaat deze erg fraaie digi om te beginnen uit maar liefst drie schijven. Schijf 1: The Idealist. Schijf 2: The Cynic. Schijf 3: Live at ProgPower Europe 2016.

De muziek en de inhoud gaan samen bij TDW. Het gaat van gedurfd, verwonderend en verrassend over naar gewaagd, arrogant, pretentieus en gemaakt. Spontane creaties vloeien over in progressieve kronkels, technische toetsen en uiteindelijk avant-gardische hersenscheetjes in een bodemloze fles. De grote thema’s worden aangeraakt, de grote vragen gesteld. Wat is geluk nu eigenlijk, bestaat er zoiets als duurzaamheid in gelukkig zijn, wat is toeval en wat niet? De grote emoties, daar blijven we evenwel (gelukkig maar?) van gespaard. Geen melodramatiek, eerder rauwe realiteitszin met ruimte voor de zoektocht naar een van romantiek ontdane naïviteit. En ja hoor, ook muzikaal is dat het geval. Van catchy en kundig gaat het richting Ayreon, de diepte in naar de wortels van Porcupine Tree, om vervolgens terug te keren naar Frontiers Music-geluiden.


Cynisme is gefrustreerd idealisme. Dat is bekend. Persoonlijk word ik echter helemaal niet gefrustreerd door deel twee van deze plaat, laat staan geïrriteerd. De cynische insteek betekent zelfs een terugkeer – met muzikale pit en creativiteit – naar het begin van dit epos, wat ook de lemniscaat verklaart. Het maakt van dit The Antithetic Affiliation een album dat je niet zomaar even tussendoor beluistert. Absoluut niet. Als je even wat minder tijd hebt, dan bekijk je beter de dvd even, waar Tom samen met Rik, Lennert, Hanna, Vincent, Peter en Cailyn te zien en horen is. Doen!

Score:

77/100

Label:

Layered Reality Records, 2017

Tracklisting:

Disc 1 – The Cynic – The Dark disc
1. Monolith – The Descent
2. Aphrodisia
3. Dirge
4. Lest We Forget

Disc 2 – The Idealist – The Light Disc
1. The More We Remember
2. Anthem
3. Lovesong
4. Monolith – The Ascent

Disc 3 (DVD) – Live at ProgPower Europe 2016
1. An Acoustic Night at the Chapel
Line-up:

  • Tom de Wit – Zang, Keyboard
  • Lennert Kemper – Gitaars
  • Peter Den Bakker – Bas
  • Vincent Reuling – Synths
  • Kenneth Martens – Drums
  • Hanna van Gorcum – Viool, Zang

Links: