Tarre – Unheil fan ‘e Klaai

In 2004 speelde Meindert Sterk met zijn toenmalige band Autumn op het Vlietpop Festival in Leidschendam. Tijdens het nuttigen van diverse drankjes na afloop wist hij te vertellen, dat hij ook van doom hield en aan het nadenken was om eveneens in een doomband te gaan spelen. Het heeft even geduurd en dat is wellicht heel toepasselijk voor doom, maar in 2016 begon dit plan vorm aan te nemen. Na een jaar van oefensessies met talloze muzikanten is uiteindelijk de Friese band Tarre ontstaan en is er hard gewerkt aan het debuutalbum Unheil fan ‘e Klaai.

U heeft het vast al geraden, deze albumtitel is in het Fries en dit titelnummer wordt dan ook in diezelfde taal gezongen. Google zelf maar wat het precies betekent, zo lastig is dit niet. Deze titel wordt met dit album waargemaakt middels zeven logge en zware nummers, waarbij het gaspedaal zo af en toe stevig wordt ingedrukt of compleet wordt losgelaten. Bij gelegenheid zijn er ook bescheiden rustmomentjes of aparte tussenstukjes. Genoeg contrasten dus. Dat geldt alleen niet voor de zang van de andere Meindert in de band, wiens stem vrij opdreunend monotoon is. Positieve uitzondering hierop is Global Fungus, waarop hij echt zijn best doet. Dat had wel meer gemogen. Qua geluid staat net als bij Autumn indertijd, ook nu de bas flink in de mix. De gitaar braakt een lomp, sludgie geluid uit. Dit alles in combinatie met de speelduur van 65 minuten maakt het een loodzwaar en niet direct gemakkelijk verteerbaar album. Daarom zijn meerdere luisterbeurten aan te bevelen.

In combinatie met de lange speelduur van de nummers is dit geen geschikte muziek voor de gevoelige doomliefhebber, maar meer voor diegenen die het allemaal wat lomper en grover willen hebben. Zij zullen met dit album wel raad weten. Er is een bescheiden oplage van 500 cd’s, dus liefhebbers van een fysiek exemplaar moeten niet te lang wachten met de aanschaf.

Score:

73/100

Labels:

Headbangers Records, 2019

Big Bad Wolf Records, 2019

Tracklisting:

 1. Unheil fan ‘e Klaai
 2. The Endless Pilgrimage
 3. Global Fungus
 4. Your Skin Fits Me
 5. Repulsive Vanity
 6. Never Bloom
 7. Baptizing the Death

Line-up:

 • Meindert Pander – Zang
 • Rene Palmen – Gitaar
 • Meindert Sterk – Bas, achtergrondzang
 • Sian Sterkenburg – Drums

Links: