Tarnkappe – Winterwaker

Tweede langspeler voor de Nederlandse formatie Tarnkappe, dat opnieuw via Hammerheart Records wordt uitgebracht. Tussen hun en de zon was een degelijke binnenkomer, een plaat die Arckanum, Darkthrone en Burzum liet versmelten, en de franjeloze legering zo in je gezicht wierp. De line-up bleef dezelfde, de muziek ook. Wacht dacht je?

Met Bodemkruiper is de toon meteen gezet. Verstaanbare black metal met bitsige Noorse frequenties en gitaarlijnen met genoeg snedigheid om als guillotines door te kunnen gaan. De nummers zijn net iets minder inwisselbaar dan op het debuut Tussen hun en de zon, en dat kan ik alleen maar toejuichen. Aan de aarde gebonden bijvoorbeeld, dat ook door de tekst meteen blijft hangen, is een nummer dat zo uit de desolate jaren negentig van de black metal afkomstig is, terwijl De bekroning meer een Venom/Motörhead/Immortal-aandrijving heeft (althans in het eerste deel van het nummer).

 

Persoonlijk verkies ik het nummer boven het midtempo nummer Winterwaker, dat de eerste video meekreeg, maar ik geef je hem alsnog mee, aangezien het een eerlijke en correcte weerspiegeling is van de naargeestigheid en ijsbijtende agressie op deze plaat. Sowieso een must voor de liefhebber van jaren negentig black zonder keys, synths of fluitjes, en een tip voor eenieder die al langer dan twintig jaar zichzelf affilieert met Scandinavische zwarte metalen. Laat ook vooral de lekkere Enslaved-riff ten tijde van Frost passeren, als je die hoort tijdens het nummer Kale vlakten, desolatie.

 

606816Label:

Hammerheart Records, 2016

Tracklisting:

 1. Bodemkruiper
 2. Aan de aarde bebonden
 3. De bekroning
 4. Eeuwig onheil
 5. Winterwaker
 6. Kale vlakten, desolatie
 7. De hal van het geheugen
 8. Hogere machten

Line-up:

 • Nortfalke – Keel, Drums, Gitaren
 • Sat – Keel, Bas
 • Hrodulfr – Keel

Links:

Score: 82/100