Tarja – In The Raw

‘Tarja Turunen naakt, kwetsbaar en agressiever dan ooit tevoren!’ Aldus wordt deze promo aangeprezen. Dat is misschien wat overdreven gesteld. Menig Nightwish-luisteraar, die in het verleden is blijven hangen, snikt nog dagelijks in een hoekje dat zij destijds uit de band werd gegooid vanwege ‘divagedrag’. De beste zangeressen hadden juist een beetje divagedrag in zich (Maria Callas!) en wat is daar mis mee? Het is van de buitenkant natuurlijk wel altijd lekker makkelijk om er een mening over te hebben. Het feit dat Tarja Turunen in 2006 haar eerste soloalbum uitbracht verandert er niet door. Op album nummer vijf laat ze zichzelf van haar meest rauwe kant horen, op een album vol symfonische heavy metal.

Oorspronkelijk was Tarja geen metalzangeres. Haar stem was echter zo krachtig dat duidelijk werd dat de muziek eronder ook een tandje harder moest. Eerst zong ze in de hoogtijdagen van Nightwish, vervolgens begon ze voor zichzelf. In die tweede fase werd duidelijk dat Nigthwish en Tarja Turunen misschien niet met elkaar konden, maar ook niet echt zonder elkaar. Aan de kant van de zangeres betekende dat een rits weinig betekenisvolle albums. Haar laatste album was een Kerstalbum (geen grapje, voor hen die het hebben gemist), maar het was een leuk uitstapje en haar beste werk tot dusver. Dat haar experimenteerzucht nog niet op is, blijkt uit In The Raw. Ditmaal wordt er geflirt met heavy metal en een rauwere muzikale begeleiding. Volgens haarzelf haar ‘meest persoonlijke album ooit’. Niet alles wat glinstert is goud, en niet alles wat goud is glinstert, aldus mijn matige vertaling van wat In The Raw gaat brengen.

Een paar heavymetalnummers staan er op deze plaat, naast de symfonische popmetal die we verder krijgen voorgeschoteld. Bovenstaande single is een van de betere nummers op het album en geeft een prima beeld van wat je kan verwachten. Dead Promises begint met een afgepelde ruwe productie, agressieve gitaren en een goede hook. De vocalen van Björn Strid voegen niets toe. Van sopraan Tarja Turunen ontvangen we mooie tonen. Goodbye Stranger begint groovend. Hoewel gitarist Alex Scholpp duidelijk een getrainde muzikant is, klinkt het allemaal wel erg popachtig. Het is allemaal zeer punktueel, maar wat zielloos ingespeeld. De drummer heeft last van hetzelfde euvel, dus dat helpt niet mee. Het mag dan rauw zijn, de muziek is wel heel erg ten dienste van de vocalen. Het refrein is simpel, en beantwoordt als hoogtepunt aan de opbouwende bridge. You and I en The Golden Chamber horen eigenlijk niet op deze release vanwege de afwezigheid van metal. Toch zijn dit twee hoogtepunten van het album, omdat juist hier wél emotie doorsijpelt. Dat is te danken aan het sterke pianospel, en natuurlijk aan de zang. Dit keer is de focus op de vocalen gerechtvaardigd. Spirits of the Sea dat atmosferisch start, laat de zangeres haar hoge noten zingen in dit erg dynamische nummer. Ook de dreampoppassage draagt daaraan bij. Het doet in die dromerige stukken denken aan Enya. In dit nummer komt de bedoeling van het album het beste tot zijn recht. Silent Masquerade is dan weer inwisselbaar. Het refrein heeft een prima hook, maar de andere stukken zijn gemaakt ‘rocky’. Tommy Karevik zijn stem is een mooie aanvulling.

Voor de fans leuk, die hoeven niet aangespoord te worden om dit te kopen en hebben hem natuurlijk al in huis. De belangrijkste reden om dit te luisteren is vanwege de zangeres zelf. Nog altijd een prachtige stem, die ook nu weer het album redt. Het is best een goed album, in mijn ogen zelfs haar op één na beste. Toch zou Tarja Turunen nog veel beter kunnen klinken. Ze is namelijk erg goed in zingen, en redelijk goed in songwriting. Daardoor weet de muziek net niet de hoogten te behalen die mogelijk zijn. Misschien verwacht ik nog steeds een tweede Nightwish, ik weet het niet.

Score:

80/100

Label:

V2 Records, 2019

Tracklisting:

1. Dead Promises (with Björn ‘Speed’ Strid)
2. Goodbye Stranger (with Cristina Scabbia)
3. Tears In Rain
4. Railroads
5. You And I
6. The Golden Chamber: Awaken / Loputon yö / Alchemy
7. Spirits Of The Sea
8. Silent Masquerade (with Tommy Karevik)
9. Serene
10. Shadow Play

Line-Up:

  • Tarja Turunen – Vocalen
  • Alex Scholpp – Vocalen, gitaar, basgitaar
  • Kevin Chown – Basgitaar
  • Christian Kretschmar – Keyboard
  • Timm Schreiner – Drums

Links: