Tangled Thoughts of Leaving – No Tether

Tangled Thoughts of Leaving is een instrumentaal post-rock/metalkwartet uit Perth, Australië. De band wordt voortgetrokken door de broers Pollard (respectievelijk toetsen en bas) en kent zijn wortels in prog en jazz. Doordat de band veel nadruk op toetsen legt, is het een beetje een vreemde eend in de bijt in het post-rock/metalgenre. Door echter het slepende, zware van hardcore en de duistere chaos van noise in de composities te verwerken, ontstaat er een werkelijk uniek geluid. No Tether, de derde langspeler van de band is een stuk avontuurlijker dan zijn voorgangers en weet een verhaal neer te pennen zonder woorden.

Zo begint Sublunar met een aangrijpende soundscape van drie minuten die het hectische The Alarmist inluidt. Deze is met voorsprong het sterkste nummer op het album en kent duidelijke invloeden van The Mars Volta. Zo horen we een tegendraadse gitaar die flink tegenwerkt, hectische drums en meer maatwisselingen dan ik kan tellen. Dit alles met de bedoeling om bij u een ongemakkelijk gevoel op te roepen. En dat lukt. Halverwege het nummer sijpelen de toetsen door, de muziek vertraagt en mondt uit in gitaarfeedback, nagelbijtend spannende toetsen, drums die worstelen met een start-stopsysteem, maar dan toch ontrafelen in chaos. Ik zit op het puntje van mijn stoel.

The Alarmist is dus duidelijk een gepaste titel, maar de band trekt de streep ook door naar de andere nummers. Cave Ritual, bijvoorbeeld, teert op het elan van zijn voorganger en hanteert een minimalistische structuur om het primordiale thema van het nummer kracht bij te zetten. Signal Erosion doet wat het vooropstelt en begint met een duidelijk concept en laat dit over de loop van twaalf minuten verwateren en ontaarden, tot een nieuw thema aan komt gewaaid en ook dat verzandt in chaos.

Inner Dissonance is een breuk met de chaotische hardheid van No Tether en legt de nadruk op toetsen met jazzy, hectische drums die het geheel uit balans brengen en dat is een goeie zaak. Binary Collapse volgt naadloos, slaat in als een bom met meer The Mars Volta referenties en dan, zoals de titel doet vermoeden, ontaardt in chaos. Afsluiter en titeltrack No Tether voelt aan als een twaalf minuten durende improvisatie en hangt al even los als de titel doet vermoeden.

Tangled Thoughts of Leaving weet op No Tether enorm krachtige geluiden voort te brengen die je aandacht volledig opeisen. Verhalen vertellen zonder woorden is uitdagend op z’n minst, maar Tangled Thoughts of Leaving geeft hier de masterclass in ‘klankverven’. Gestaag en met verve geslaagd. Het album hoort in zijn geheel ervaren te worden en zal een avontuurlijk luisteraar bekoren. Dat gezegd hebbende zijn de pijlen van Tangled Thoughts of Leaving sterk ‘nichegericht’ en zullen daardoor nog een hele tijd in de ondergrond, of beter gezegd, onder de volle maan blijven. Enkel belicht voor degenen die ernaar op zoek zullen gaan. Laten we er ons geheimpje van maken.

Score:

82/100

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

 1. Sublunar
 2. The Alarmist
 3. Cavern Ritual
 4. Signal Erosion
 5. Inner Dissonance
 6. Binary Collapse
 7. No Tether

Line-up:

 • Ron Pollard – Piano, Synthesizer
 • Luke Pollard – Bas, Samples
 • Ben Greene – Drums, Noise
 • Paul Briggs – Gitaar

Links: