Tableau Mort – Veil Of Stigma. Book I: Mark Of Delusion

Batushka, Faketushka, het hield de gemoederen onlangs nogal bezig. Tableau Mort doet een duit in het zakje, met deze release die duidelijk voortborduurt op het geluid dat door voornoemde band zo populair werd. Dit sextet uit London doet het met invloeden uit de Roemeense orthodoxe kerk. Veil Of Stigma. Book I: Mark Of Delusion is het debuut van deze band. In elk geval een albumtitel met een hoop religieuze pretentie in zich.

De combinatie van atmosferische black metal en Gregoriaanse koorzang werd eerst al door Deathspell Omega geïntroduceerd. Bands als Batushka en Funeral Mist verwerkten religieuze liederen en toespraken vervolgens ook in hun muziek. Alledrie de bands deden dat op geheel eigen wijze. Tableau Mort leunt echter het meest op Batushka, hoewel de toevoegingen van daadwerkelijk gezang beperkt zijn. De heren kleden zich ook in gewaden, dus het is duidelijk waar dit naar toe gaat.

De ratelende drums en monotone screams doen ook denken aan een wellicht wat minder bekende band, namelijk Cult of Erinyes. Vooral bij het eerste nummer, Impending Corruption heet het en het stroomt lekker door. Veel diepgang zit er niet in, maar het weet wel een atmosfeer te creëren. Ah, Fall of Man zet in met een kort intro met koorzang. Deze wordt weggemoffeld door een brutale gitaarriff die eigenlijk zegt: ‘Ik snap ook niet waarom die koorzang erin zit.’ Tableau Mort kapitaliseert niet erg op datgene wat hun muziek uniek zou moeten maken. Het nummer zelf voorziet verder in recht-toe-recht-aan atmosferische black metal. Broken Wheel begint vanuit een Freezing Moon-intro en werkt toe naar een snel middenstuk om vervolgens weer in slepende modus terecht te komen. De vocalen op het album scanderen op religieuze wijze in vergelijkbaar ritme. Tapestry Sewn weet de aandacht op te eisen, met een goede afwisseling en aandacht voor details. Het geheel is prima ingespeeld en laat horen dat deze band al op het debuutalbum een prima samenspel weet neer te zetten. Het album is slechts 36 minuten lang. Zou het nog veel langer duren, dan zou de aandacht gemakkelijk verslappen.

Een prima debuut, waarbij degelijk wordt gespeeld en men bezig is geweest met nadenken over onderscheidend vermogen, zij het dat het in de praktijk minimaal is gelukt. De muziek is vrij eendimensionaal en voortkabbelend. Het is ondanks die oppervlakkigheid wel goed uitgewerkt en zowel details als de hoofdlijnen zijn duidelijk. Deze band richt zich voornamelijk op liefhebbers van Batushka en die zouden dit gerust een luisterbeurt kunnen geven. Aanraders: Impending Corruption, Tapestry Sewn, Mothers Promise

Score:

77/100

Label:

Loud Rage Music, 2019

Tracklisting:

 1. Impending Corruption
 2. Fall of Man
 3. Carpenter Of Sorrow
 4. Broken On The Wheel
 5. Tapestry Sewn
 6. Mother’s Promise
 7. Beyond His Gaze

Line-up:

 • George Topor – Gitaar, keyboards, achtergrondvocalen
 • Cristian Giurgiu – Gitaar
 • George Bratosin – Drums, achtergrondvocalen
 • Radu Vulpe – Gitaar
 • Marek Basista – Basgitaar 
 • James Andrews – Vocalen

Links: