Taake – Avvik

Een afwijking? Een deviatie? Avvik? Van wat? Ik zou het je niet direct kunnen vertellen. Of doelt het op deze compilatie die uitgebracht wordt door Dark Essence Records. Waarom? Omdat het al de nummers van Taake samenbrengt die eerder op drie EP’s verschenen? Omdat net deze nummers misschien niet helemaal passen of pasten op toekomstig of eerder werk? Dat zal het wel zijn zeker? In ieder geval is het zo dat Hoest één van de oervaders is van de Noorse black metal en dat hij, met dit compilatiealbum, er toch goed aan gedaan heeft om alle nummers nogmaals te bundelen. Er staan op dit Avvik de gekende zes nummers, er wordt er echter nog één aan toegevoegd. Een akoestisch nummer, Nattestid Ser Porten Vid I, dat werd ingespeeld door live-gitarist Gjermund.

Mijn collega’s en ikzelf bespraken al eerder de split-EP’s met Whoredom Rife, Deathcult en HelheimNu, het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn alles nogmaals klakkeloos over te pennen. En wie weet, misschien brengt het doorluisteren van al de nummers in zijn geheel wat andere inzichten mee.

Ubeseiret is in alles een typisch Taake-nummer. Lekker groezelige productie die een eerder hoekig en aritmisch nummer omgord. Een nummer dat toch heel wat te vertellen heeft. Zo zit er toch melodie in de blastpartij en voelt het akoestisch intermezzo eerder wat jazzy of country-achtig aan. De cover van The Sisters Of Mercy, Heartland, viel niet zo in de smaak bij collega Yves. Ik geef hem toch ongelijk. Het korzelige in de gitaar heeft wel iets en creëert net dat extra. Ook de Hoest-vocalen brengen toch wat meer diepgang. Ik ben persoonlijk nooit een grote fan geweest van The Sisters, maar dit kan ik wel hebben.

Het akoestische, Nattestid Ser Porten Vid I, is een erg lang, mooi, gevarieerd nummer geworden dat perfect het idee van de eerste Taake-plaat weergeeft. Je voelt in de hele uitvoering, de terughoudendheid en het dreigende. Knap!

In samenwerking met Deathcult liet Hoest een Darkthrone-cover, Ravnajuv, horen. Het eigen nummer Slagmark kent in het geheel van deze plaat wel zijn plaats maar is toch het minst kwalitatieve van de eigen nummers. De collectie riffs die gebruikt worden vind ik net te weinig spannend.

Op Henholdsvis werden de koppen nogmaals samengestoken, ditmaal met Helheim. Persoonlijk had ik de Taake-nummers op deze EP nog niet gehoord: handig dus dit album. Wat me opvalt is dat een nummer als Brotne Bein Og Mannefall dat heerlijk vette melodische agressieve helemaal in zich heeft. De drive en dynamiek – luister maar eens naar de breaks – zit helemaal goed. Het beukt met souplesse zoals het zou moeten. Ein Baat I Foss herbergt diezelfde kenmerken compleet met oh’s en ah’s. Lekker ook die penetrante blast met een vieze geur.

Deze compilatieplaat is toch sterk te noemen en een hebbeding voor de fans, voor zij die de collectie volledig willen maken. En dat zijn er toch een hoop volgens mij. Ik beschouw me als één van hen.

Label:

Dark Essence Records, 2021

Tracklisting:

  1. Ubeseiret
  2. Heartland (Sisters Of Mercy Cover)
  3. Nattestid Ser Porten Vid I
  4. Slagmark
  5. Ravnajuv (Darkthrone Cover)
  6. Brotne Bein Og Mannefall
  7. Ein Baat I Foss

Line-up:

  • Hoest – Zang, alle instrumenten

Links: