Synergy Protocol – Odd To Get Even

In 2013 werd in Utrecht de band Synergy Protocol opgericht, een progmetalband destijds met de inmiddels van Idols bekende Laura Guldemond als zangeres. Een drietal jaar later presenteert de band met Odd To Get Even haar eerste full length album en vinden de spaanse Laura Martinez achter de microfoon. De progmetal is echter onveranderd. De band heeft ervoor gekozen om de drie tracks die de eerste demo vormden opnieuw op te nemen met de nieuwe Laura op zang. In vergelijking met de demo is er niet veel aan de nummers veranderd, behalve dat de productie er een stuk op vooruit is gegaan.

Kenmerkend voor progressieve metal is natuurlijk de lengte van de tracks en ook op deze schijf krijgen we waar voor ons geld. Het album klokt ruim over het uur en de kortste track is ruim vijf minuten terwijl de openingstrack met iets meer dan elf minuten de langste is. Deze opener laat gelijk duidelijk horen wat we kunnen verwachten: strakke progrock/metal in het straatje van oudere Dream Theater. Het is een mooie mix van meer ingetogen stukken gecombineerd met fellere stukken. Mooi is vooral de opbouw waardoor de aandacht de volle 11 minuten vastgehouden wordt.

Clockwise is éé van de fellere songs op het album en laat zich kenmerken door wat agressievere zang en dito gitaarwerk. Het toont duidelijk de kwaliteiten en instrumentbeheersing van de individuele leden.

Het lange Just A Man laat de wat ingetogenere kant van Synergy Protocol horen, een wat rustiger, poppy nummer met veel ruimte voor synthesizers en de nodige tempowisselingen. Het toont een band die een enorme veelzijdigheid in huis heeft, wat allemaal bij elkaar komt in het afsluitende titelnummer van dit album: Odd To Get Even is met bijna elf minuten het op één na langste nummer en vat prima samen wat er hier voor me ligt. Een zeer goed eerste album van een band die hiermee ook buiten de landsgrenzen prima voor de dag kan komen. Prachtige composities met een lekkere mix van progressieve rock en metal. Ook in de wat langzamere nummers en passages blijft de band prima overeind waardoor dit een prima album is geworden die zeker de nodige deuren voor de band zal gaan openen.

Score:  

85/100

Label:                                                   

Eigen beheer

Tracklisting:

 1. In the Name Of
 2. Flashback
 3. Clockwise
 4. Just A Man
 5. Flight from Terra
 6. Final Chaos
 7. Puppet on A String
 8. Odd To Get Even

Line-up:

 • Mark Roelofs  –  Gitaar en Vocals
 • Wim Smits –  Bas en Vocals
 • Laura Martinez – Vocals
 • Patrick van Mourik – Drums, Percussie en Vocals
 • Maarten Heeringa – Gitaar en Vocals

Links: