Swelling Repulsion – Fatally Misguided

In eerste instantie vroeg ik mij af hoe je in godsnaam op een bandnaam als Swelling Repulsion komt voor je progressieve deathmetalband. Transcending Obscurity Records is echter een label dat bekend staat om het feit dat hij de ietwat vreemdsoortige bands in het hardere of/en obscuurdere genre oppikt. Dit Swelling Repulsion past naadloos binnen deze definitie. De vocalen staan vooraan in de mix, de drums met wat extra ‘body en punch’ en de hakkende riffs liggen haast gelijkwaardig versmolten in de indrukwekkende geluidsoverdracht.

Maak u klaar voor bijna dertig minuten aan gekke loopjes, doolhofriffs, schurende vocalen en rammelende, soms bijzonder opgefokte drums. Na de fijne opening met het nummer Vanquished doet het tweede nummer Basking In Fumes Of Failure er nog minimaal drie schepjes bovenop. Fatally Misguided is als titelnummer dan weer een zeer technisch, maar evengoed ook brutaal nummer. Soms heeft de band op een aparte manier iets zweverigs, onder andere door het integreren van een dikke echo op de vocaal, en dan weer iets uitermate ‘headbangbaars’ door het snelle drumspel. In die zin hoor ik dan ook wel wat gelijkenissen met het vrij geniale en eerder gerecenseerde Chytridiomycosis Relinquished van Slimelord, al is de muziek die dit Swelling Repulsion brengt net een tikkeltje meer geregisseerd en dus wat minder uit de losse pols.

Het heerlijke, relatief korte Cesspool of Dismembered Memory gaat dan wel weer alle perken te buiten door eens een gesproken sample te integreren en bijzonder fel op de drums te hengsten. Wauw, wat een enorme boel waanzinnig geweld. De grove riffs in combinatie met de enorm fel doorbeukende drums weten mij als luisteraar haast te desoriënteren. En het blastfestijn gaat tijdens het opvolgende Drug Induced Anti-Logic doodleuk verder, waarbij het gevoel voor interessante riffs en hooks nergens lijkt te ontbreken. En zo naderen we met het overtuigende en gierend technische Failure stilletjes aan het einde van deze tweede plaat. Maar die bereiken we niet voordat deze vuillakken deze smaakvolle plaat afsluiten met het lange Sullen Light of Expired Stars. Een bloedagressieve kraker, die voor mijn gevoel de basgitaar nog wat dikker in de verf zet. Wat een heerlijke portie aan wild gehak en gebral komt er tijdens dit rete-energieke nummers voorbij. Jongens toch!

Benieuwd ben ik dan ook naar het debuutalbum The Severed Path van deze gasten, dat schijnbaar niet op de burelen van Zware Metalen is gepasseerd. Evengoed zal ik mij, net als met een heel aantal bijzondere platen die ik tot nu toe al in 2024 heb gerecenseerd, ook wel vermaken met dit Fatally Misguided van Swelling Repulsion. Knoop die bandnaam maar gerust in uw oren!

Score:

86/100

Label:

Transcending Obscurity Records, 2024

Tracklisting:

 1. Vanquished
 2. Basking In Fumes Of Failure
 3. Fatally Misguided
 4. Sacred Doom
 5. Cesspool of Dismembered Memory
 6. Drug Induced Anti-Logic
 7. Failure
 8. Sullen Light of Expired Stars

Line-up:

 • Kristián Jablonický – Bas
 • Bage – Drums, vocalen
 • Dono – Gitaren, bas, vocalen

Links: