Swampbeast – Seven Evils Spawned Of Seven Heads

Seven Evils Spawned Of Seven Heads is de eerste plaat van dit Amerikaanse drietal uit Californië. Groot was mijn verbazing toen ik deze plaat op de speler gooide en er tot eenieders verrassing geen black metal werd gespeeld maar eerder gortige death metal overgoten met wat grind-invloeden. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat in de verre verte ook een lichte blackmetaltoets kan geproefd worden. Nochtans stond in de lange reviewlijst wel geschreven dat deze nieuwe van Swampbeast een black/death schijf zou zijn. Ach ja, de snoodaard die dit deed had waarschijnlijk een wat mindere dag of moest hoesten toen hij het intypte. Het is hem vergeven. Het is immers een meer dan degelijk album geworden. Waarom?

De eerste twee nummers op de plaat, Orc’s Anvil en The Blind God, worden in een typisch deathmetaljasje gestoken en afgewerkt, omzoomd door een eerder Scandinavisch gevoel. Alleen de nog typischere Boss-pedaaltjes ontbreken nog. De wisselwerking tussen de screams en de grunts is goed uitgebalanceerd en de drie heren vergeten ook niet, veelal tijdens een opzwepende drumpartij, voorzichtig wat melodie te leggen. Soms komt er ook wat oude Obituary de hoek om kijken, als je het mij vraagt. Het is in ieder geval duidelijk dat deze Amerikanen weten hoe een lekker potje moet gekookt worden. De inspiratie voor de gebruikte ingrediënten staat hierboven al beschreven. Als we dan ook nog te weten komen dat elke rottigheid die de mens uithaalt op de kap van de planeet de inspiratiebron vormt voor het gehele concept, dan weet je dat deze mannen het hart op de juiste plaats hebben liggen.


Vanaf het midden van de plaat verslapt mijn aandacht wel wat. Kan ook gewoon komen door het feit dat ik mij dit soort platen niet echt eigen maak. Langs de andere kant ligt het ook aan het feit dat de nummers op het tweede deel van dit album bepaalde spanningsbogen missen in vergelijking met de eerste nummers.

Meer dan degelijke deathmetalschijf vanuit het warme, zonnige Californië. Voor zij die verloren geraakt zijn in het moeras van de vrije keuze adviseer ik goed uit te kijken naar het moerasmonster dat je vanuit je rug zal benaderen. Wees snel genoeg of het beest eet je met huid en haar op.

Score:

75/100

Label:

Translation Loss records, 2021

Tracklisting:

 1. Orc’s Anvil
 2. The Blind God
 3. Convulsing In The Shit And Piss Of Man
 4. 1000 Years Of Pestilence
 5. Trudging Through Oblivion
 6. The Permanence Of Death
 7. Thy Flesh Sustained
 8. The First Prime Evil
 9. Cerberus
 10. Chasms Encrusted With Malformity
 11. Spell Of Decay

Line-up:

 • Griffin Werk – Gitaar, zang
 • Mike Royal – Gitaar, keyboards
 • Marecov Mena – Drums, zang

Links: