Swallow The Sun – 20 Years Of Gloom, Beauty And Despair – Live In Helsinki

Live-albums liggen mij zo niet. De vraag is zelfs of er veel mensen bestaan die dit soort albums lusten. Toch bestaan er uitzonderingen en zeker de laatste jaren verschenen er meer en meer heerlijke live-albums. De kwaliteit van opnemen en de geluidskwaliteit in de zalen is er nu eenmaal serieus op vooruit gegaan. Dat is ook direct de reden waarom deze 20 Years Of Gloom, Beauty And Despair – Live In Helsinki het bespreken waard is. Toevallig eens opgelegd thuis en ineens zijn we uren verder en ben ik nog steeds niet overgeschakeld naar Slayer of Gojira. Geloof mij, dat is bijzonder.

Swallow The Sun hoef ik eigenlijk niet meer voor te stellen. De Finse melodieuze doom- en deathmetalband verzamelde met de jaren een trouwe roedel fans rond zich. De band slaagt er namelijk op een bevredigende manier in om zeemzoete melodieën te verzoenen met harder geklop en geschreeuw. Dit spreekt aan en het zorgt ervoor dat de ster van de band steeds feller is gaan schijnen. Zo werd het laatste album When A Shadow Is Forced Into The Light enorm goed ontvangen, ook door dit webzine. In november komt er trouwens een nieuw album aan. In afwachting doen we het met deze live-plaat en reken maar dat deze van topkwaliteit is.

Het betreft een dubbelalbum. De eerste plaat is bijzonder rustig. Het Finse zestal krijgt hierbij het gezelschap van een strijkkwartet en het resultaat voelt aan als een ontspannend dagje in een spa resort. Wie op deze muziek wil moshen heeft ofwel hersenschade of is een sociopaat. Dit is muziek om op te leggen opdat je kamerplanten zouden groeien en dat is als een compliment bedoeld.

Pas op het einde van het vierde nummer word ik eraan herinnerd dat dit een live-album is. Er weerklinkt zowaar applaus van een publiek. De plaat is zo helder en meeslepend dat ik het haast vergeten was dat deze helemaal integraal live werd ingespeeld.

Wie na het horen van deze eerste plaat in slaap zou zijn gevallen of in dezelfde vegetatieve staat als de omringende kamerplanten zou zijn verzeild, hoeft niet te wanhopen. Het tweede luik van dit live-album benadert meer de Swallow The Sun die we kennen. Met Lost & Catatonic wordt de vlam weer wat in de pan gebracht. Het vormt de perfecte overgang tussen de beide delen van de plaat. Empires of Loneliness bezegelt vervolgens de deal compleet. Wat een krachtig nummer is dit toch! En hou er dan nog eens rekening mee dat dit allemaal live werd ingespeeld. Al de nummers van de tweede plaat werden trouwens door de fans geselecteerd. Deze konden namelijk stemmen op hun favoriete songs, die de band dan per direct opnam in zijn playlist. En neem het van mij aan, de fans hebben smaak. Het valt op dat vooral de rauwere, meest donkere nummers werden gekozen. Don’t Fall Asleep klonk bijvoorbeeld nog nooit zo meeslepend en depressief tegelijk. Wat klinkt frontman Mikko Kotomäki weer heerlijk ongelukkig. Houden zo Mikko! Voor de rest wens ik jou al het beste toe.

Deze plaat is zo meeslepend en beklijvend dat ik vaak vergat naar een live-album te zitten luisteren. Geen gemakkelijke prestatie. Het gehele album voelt vrij intiem en persoonlijk aan. Bijna alsof de band een privé-optreden verzorgt, helemaal voor jou alleen. Het hele gebeuren duurt maar liefst twee uur en op het einde kan je niet anders dan helemaal ontspannen zijn. Komt daar nog eens bij dat je kamerplanten eveneens een gezonde behandeling kregen. Ik zie alleen maar pluspunten aan dit album.

Label:

Century Media Records, 2021

Tracklisting:

CD1

01. The Womb Of Winter
02. The Heart Of A Cold White Land
03. Away
04. Pray For The Winds To Come
05. Songs From The North
06. 66°50′N, 28°40′E
07. Autumn Fire
08. Before the Summer Dies

CD2

01. Lost and Catatonic
02. Empires of Loneliness
03. Falling World
04. Cathedral Walls
05. Plaque of Butterflies
06. Don’t Fall Asleep
07. Stone Wings
08. The Giant
09. Swallow
10. Here on the Black Earth

Line-up:

  • Juha Raivio – Gitaar
  • Matti Honkonen – Basgitaar
  • Mikko Kotamäki – Zang
  • Juuso Raatikainen – Drum
  • Juho Räihä – Gitaar
  • Jaani Peuhu – synthesizer

Links: