Svartsyn – A Night Created By The Shadows… And The Resuscitation Of The Unspoken Rituals

Waar vind je ondergestofte en mogelijk vergeten spullen? Juist, in de slecht verlichte kelder van het bestaan. De Zweden van Svartsyn moeten ook gedacht hebben, en dit na de lancering van hun meest recente werk, Requiem, het is tijd om in die kelder te gaan rondsnuffelen. Zo vond de heer Ornias een doos met demomateriaal en een hele hoop extra’s. Deze extra’s omvatten twee tracks die nog nooit zijn uitgebracht en dat is voor de fans toch altijd een plus-punt. Het gaat om Digerdöden en Dark Kingdom. De andere extra’s zijn al wel in één of andere vorm verschenen op ouder werk. Blijkbaar was het de bedoeling al deze nummers uit te brengen als een full, debuutalbum maar door een technisch probleem met de geluidsbanden bleek dit toen niet mogelijk. Het is echter in het jaar 2020 toch gelukt om de oudere opnames te herstellen, weliswaar met de nodige geluidsverschillen, nu, wat doet het er toe. Deze groezelige opnames worden nu uitgebracht, op CD, door New Era Productions en op plaat, door Nomad Snakepit. Je kan dus kiezen wat je in huis haalt, verrekt handig.

A Night Created By The Shadows… And The Resuscitation Of The Unspoken Rituals voelt inderdaad aan, niet alleen op basis van muziek en geluid maar ook op basis van artwork, als een reis terug in de tijd. De oorspronkelijke kelderopnames dateren immers ook al wel van 1995. De hoes, de cover, de foto’s zouden allemaal samengebracht zijn in samenwerking met Erik Danielson van Trident Arts. Iets zegt me dat we die meneer ook ergens anders van kennen.

Geen tijd voor compassie, geen tijd voor medelijden. Er is evenmin tijd voor contemplatie of het moet over al het zwarte, donkere, duistere in de wereld gaan. De heren Ornias en Surth razen door de plaat alsof het een lieve lust is. De productie is typisch. Stofzuigergeluid op de gitaren, wastonnen als drumstel doch hoe heerlijk old-school is dit. De sterkte van de nummers zit in de eenvoud, de kracht zit in de brute uitvoering. En om even de onuitgegeven tracks eruit te halen, deze zijn daar een meer dan typisch voorbeeld van. Lekker schuiven op de gitaarhals, superssimpele breaks en vooruit met de onthoofde geit. En inderdaad op One Star (Starcursed And Dead) hoor je dat “er een probleempje” was met de geluidsbanden, fantastisch!

Deze oude opnames tonen aan hoe de band verder gegroeid is en zich heeft ontwikkeld. Het toont ook aan waarom Svartsyn zijn plek meer dan verdient aan het blackmetalfirmament. Een goede zet, en ik schreef het al eerder, is het binnenhalen van de Belg, Hammerman, op drum. Weliswaar horen we deze brave man natuurlijk niet op het oudere, kelderwerk waar we nu naar luisteren. Het is echter een aanrader om ook het nieuwe werk van Svartsyn een draaibeurt te geven.

Label:

New Era Productions/ Nomad Snakepit, 2020

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Upon The Throne
 3. A Cursed Blaze From The Castle
 4. The Great Lysteriis Of Death
 5. A Night Created By The Shadows
 6. Under The Devil’s Moon
 7. Digerdöden
 8. One Star (Starcursed and Dead)
 9. Dark Kingdom
 10. Blakullafobannelsen
 11. Outro

Line-up:

 • Ornias – Zang, drum, bas
 • Surth – Gitaar, bas

Links: