Svartsyn – Requiem

Is er een link tussen Svartsyn en België? Waarschijnlijk wel, anders zou ik het niet zo duidelijk stipuleren. Svartsyn is een Zweedse blackmetalband die in zijn beperkte gelederen – er zijn immers maar twee bandleden – een Belg heeft. Hammerman, die we kennen van onder andere het jammerlijk ter ziele gegane Huldrefolk of het nog steeds springlevende Fractured Insanity. En dan weet één ieder, ieder rechtschapen Vlaming, deze heer kan ketelen als de besten!

Kijk dat bedoel ik nu. Heerlijk vettig drumgeluid, perfect afgestelde hi-hat, kort maar krachtige cymbaalgeluiden, splijtende ride, drijvende dubbele basthema’s en een niet te droge snare – afstelling. Voeg daar dan een niet te soppig gitaar- en basgeluid aan toe en een misantrofische keelrasp en je hebt een meer dan typische blackmetalplaat op de draaitafel liggen. Al vanaf het eerste nummer, The Pale Horse, begrijp je wat ik bedoel. Inner Demonic Rise is door de vele, vaak subtiele ritmewisselingen een heerlijk typisch blackmetalnummer. Ergens druppelt een Immortal-achtig gevoel af. Ook verwijzingen naar andere Scandinavische grootheden kunnen gemaakt worden.

Beklijft en begeesterd spelen de heren gewoon verder en naaien ze met een roestige naald, de ene na de andere zwarte lap stof aan elkaar, teneinde een muf, door motten aangevallen, dekentje te creëren dat alle smerigheid der aarde bedekt. Neem nu de middenbeuk van Mystery Babylon wat in eerste instantie een rustig tromgeroffel brengt, lijkt vervolgens door een opzwepend gitaar- en dito drumthema, zijn plaats wel te krijgen als centraal stoflapje van het deken. Hoe desolaat het zwarte landschap in je hoofd soms lijkt, wordt weergegeven door de bijna tegendraadse partijen in The Desolate. Vooral de wat hoekig aanvoelende rifs in het begin van dit nummer geven dit aan. Het voelt aan als een vingerwijzing aan al die nitwits die deze aardbol draagt.

Sterke opvolger van In Death, een plaat waarbij de samenwerking tussen Ornias en Hammerman ook al geslaagd kan genoemd worden. Gewoon verder doen zo heren!

Score:

80/100

Label:

Carnal Records, 2020

Tracklisting:

  1. The Pale Horse
  2. Inner Demonic Rise
  3. Mystery Babylon
  4. The Desolate
  5. Spiritual Subjection
  6. Little Horn

Line-up:

  • Ornias – Zang, gitaar, bas
  • Hammerman – Drum

Links: