Surgical Strike – Part Of A Sick World

Bij sommige muziekstijlen moet er dermate nauwkeurig binnen de lijntjes worden gespeeld dat het maken ervan lijkt op het koken van een gerecht. Iets teveel danwel te weinig van een ingrediënt of een te korte bereidingswijze en het loopt finaal in de soep. Thrash metal is daar een goed voorbeeld van. En de Duisters van Surgical Strike bewijzen meesterkoks te zijn.

Zij brengen hun thrash zoals het moet zijn: lekker galopperende gitaarrifs, venijnige solo’s, een enigszins hese en blafferige stem, politiek getinte teksten en strakke drums. Het feit dat de muziek op Part Of A Sick World klinkt als een klok, bol staat van agressie, er voldoende energie van uitstraalt en ook nog erg catchy is, maakt dat Surgical Strike met kop en schouders boven genregenoten uitsteekt.

Zeker voor een vrij jonge band – de debuut-EP V:II:XII werd in 2016 uitgebracht – zit het allemaal lekker in elkaar. Al na enkele luisterbeurten wordt het herkenbaar en de nummers onderling verschillen net genoeg van elkaar om de variatie er goed in te houden. Enig minpuntje is dat er in de vorm van een sample of net wat meer akoestische gitaartokkeltjes af en toe even wat adempauze wordt gegund. Misschien dat de band deze bewust achterwege heeft gelaten? Hoe dan ook: luisteren naar Part Of A Sick World voelt aan alsof er een storm door je huis raast.

Duitsland en thrash is altijd een goede combinatie gebleken. Wanneer de grote en al niet meer zo piepjonge collega’s te zijner tijd de pijp aan Maarten gaan geven, staat Surgical Strike te popelen om het stokje over te nemen. En dat is meer dan terecht.

Score:

81/100

Label:

Metalville Records, 2020

Tracklisting:

 1. Dead End Gone
 2. Failed State
 3. Politicains
 4. Conspiracy
 5. Below Zero
 6. Lambs To The Slaughter
 7. Not In This Life
 8. Part Of A Sick World
 9. Confrontation
 10. Sorrow Of War
 11. The Breed

Line-up:

 • Jens Alber – Vocalen
 • Frank Ruhnke – Gitaar
 • Florian Seybecke – Basgitaar
 • Moritz Menke – Drums

Links: