Sunn O))) – Pyroclasts

Twee albums in één jaar tijd/ En dat nog wel van een band waarbij een enkel nummer soms een heel album duurt en die je nooit op iets van haast hebt kunnen betrappen. Waar gaat het heen met deze wereld? In het proces tot de vorige plaat Life Metal werd er elke dag gemediteerd met een serie aan drones om in de flow te komen. Juist deze reeks is voor ons gevangen en in een viertal tracks op plaat geperst.

Deze, neerbuigend genoemd: vingeroefeningen, spelen zich allemaal af rond een centraal thema wat de nummers onderling onderscheidend genoeg maakt zonder enorm uit te waaieren. Je zou het songs met een kop en staart kunnen noemen voor zover dat past bij drones zoals deze. Vaak gaven de centrale thema’s een gevoel van dreiging en beweging weer, maar voor dit album geldt daarbij meer het stempel ontspannen. Want ondanks de lang doordreunende klanken die van tijd tot tijd flink aanzwellen, hoor je meer dan eens het licht ertussendoor schijnen.

Een tweetal dat zichzelf zo heeft beperkt qua instrumentatie weet hierbij toch weer gebied te verkennen dat we niet elk album van ze horen. Noem het saai of eentonig, of sluit je aan bij de groep mensen die ook hierin herkenning weten te vinden. Misschien qua smaak niet mijn favoriete plaat, maar qua uitvoering weer een voorbeeld in het genre!

Score:

80/100

Label: 

Southern Lord Recordings, 2019

Tracklisting:

  1. Frost (C)
  2. Kingdoms (G)
  3. Ampliphædies (E)
  4. Ascension (A)

Line-up:

  • Stephen O’Malley – Gitaar, bas
  • Greg Anderson – Bas, gitaar

Links: