Sunn O))) – Life Metal

Sunn O))) is samen met Earth misschien wel de bekendste naam in het genre van de drone/doom. Nu wil het toeval dat beide bands dit jaar weer eens een album uitbrengen en Sunn O))) zelfs twee. Dit behoorlijk positief getitelde Life Metal mag dan fungeren als deel één. Na het behoorlijk geniale Monoliths & Dimensions was Kannon verre van de gedroomde opvolger en de vraag is dus of Life Metal dit recht kan zetten.

De plaat kent een viertal nummers welke, in de beste traditie, ver boven de tien minuten klokken en de afsluiter, Novæ, zelfs de vijfentwintig aantikt. De opener, Between Sleipnir’s Breaths, is het enige nummer met vocalen, ditmaal uitgevoerd door Hildur Guðnadóttir. Wat een contrast is deze vrouwelijke engelenzang met het gekreun van Atilla. Deze vocalen dragen het nummer echt en zorgen voor een mooi contrast met de diep ronkende aanslagen. Als tweede krijgen we dan Troubled Air, het kortste nummer, maar ook degene waarin het meeste gebeurt en het pijporgel een mooie rol opeist.

Track drie en vier beslaan dan samen bijna drie kwartier en zijn kenmerkend Sunn O))). Lange, uitgerekte drones, langzame, slepende aanslagen en dan die climax die uiteindelijk nooit echt komt, maar wel de spanning brengt. Deze spanning is ook hetgeen dat de aandacht weet vast te houden en de kleine nuances die zich afspelen zonder over the top te gaan met experimenteren. Dus dit keer een ingetogen en uitgekleed geluid ten opzichte van de voorganger, die mij meer dan eens doet denken aan het album White 1. 

Met deze plaat weet het tweetal zich te revancheren en bewijst het dat het met meer simpele middelen veel verder komt. Tel hierbij de welhaast perfecte mix voor dit geluid op en de opname die geheel analoog gedaan is voor een beter geluid op vinyl en we komen op de meer dan verdiende onderstaande score uit. Wel één kanttekening, vond je het voorgaande werk niks, dan zal ook dit album die mening niet veranderen.

Score:

82/100

Label: 

Southern Lord Recordings, 2019

Tracklisting:

  1. Between Sleipnir’s Breaths
  2. Troubled Air
  3. Aurora
  4. Novæ

Line-up:

  • Stephen O’Malley – Gitaar, Bas
  • Greg Anderson – Bas, Gitaar

Links: