Sun Of The Sleepless/Cavernous Gate – split

Voor alles is een eerste keer (wel, voor bijna alles dan), dus hoog tijd dat ik mij eens waag aan een splitalbum. En wat voor een split: atmosferische black, death en doom met een aardig vleugje ambient! De masterminds van Sun Of The Sleepless en Cavernous Gate hebben de krachten der zware metalen gebundeld en geven de luisteraars een hoge dosis melancholie en woede.

Sun Of The Sleepless

Met maar liefst vijf nummers sterk, brengt Ulf een interessant pallet aan atmosfeer, droomachtige sequenties en hoog atmosferische blackmetal. De uit Duitsland afkomstige alleskunner draait inmiddels al twintig jaar mee in de muziekbranche en dat is te horen aan de uitstekende kwaliteit van de productie. Het heeft het allemaal: melancholie, droomachtige momenten, een hoge dosis atmosfeer, cleane vocalen, brute high-pitched screams en een hoop bruut gitaar- en drumgeweld.

Laat je meesleuren in een trance met Wovon Wölfe Träumen of ga verloren in de magie van het intense The Lure of Nyght, tevens hoogtepunt van dit project. Met Fall Of The Lonesome krijgt de luisteraar een rustige interlude om gelijk daarna meegezogen te worden in het krachtige To The Moon On Summers Eve. In deze track treft men zelfs een stukje (epic) doom. Lekker divers!

Cavernous Gate

Over dit project is wat minder nieuws te vinden, anders dan wat er op de Facebook-pagina wordt vermeld. De beste man is naast dit project ook nog een lid van Helrunar, dat vorig jaar een ijzersterk album neerzette met Vanitas Vanitatvm. Met vier nummers ook ruim vertegenwoordigd, treft de luisteraar een sublieme mix van doom, death en black. Ook hier is ‘atmosfeer’ een belangrijk sleutelwoord en stroomt het door de aderen van elk nummer. Opnieuw is er een hoop ruimte voor gitzwarte vocalen, cleane samenzang, heerlijk trage riffs en een hoop diversiteit op de drums.

Hoogtepunten zijn het intense Amongst Decayed Grass en het interessante A Pale Shimmer in the Dark, met als favoriet de track Those Who Walk the Fog. Gauw luisteren, dus!

Conclusie: een ijzersterke plaat en deze split verdient het absoluut om op repeat gezet te worden. De afwisseling van de verschillende stijlen alsook het verschil in klank en compositie maakt dit album een zeer interessante luisterervaring. Beide heren tonen hier duidelijk een bak ervaring en creativiteit en bewijzen opnieuw dat het bundelen van de krachten der zware metalen wonderen kan doen verrichten.

Label:

Prophecy Productions, 2019

Tracklisting:

 1. Sun of the Sleepless – Wovon Wölfe Träumen
 2. Sun of the Sleepless – The Lure of Nyght
 3. Sun of the Sleepless – Fall of the Lonesome
 4. Sun of the Sleepless – To the Moon on Summer Eves
 5. Sun of the Sleepless – Kristall
 6. Cavernous Gate – Seclusion
 7. Cavernous Gate – Those Who Walk the Fog
 8. Cavernous Gate – Amongst Decayed Grass
 9. Cavernous Gate – A Pale Shimmer in the Dark

Line-up – Sun Of The Sleepless

 • Ulf Theodor Schwadorf – alles

Line-up – Cavernous Gate

 • Alsvartr – alles

Links: