Suicidal Angels – Profane Prayer

Het Griekse Suicidal Angels komt met een opvolger van het op de burelen van Zware Metalen goed ontvangen album Years Of Agression uit 2019. Deze achtste langspeler heeft de titel Profane Prayer meegekregen en bevat acht nummers met een totale speelduur van dik drie kwartier.

Het geluid dat de Grieken hebben laten horen op het vorige album, weet Suicidal Angels door te trekken naar dit nieuwe album. Het album opent met de eerste single When The Lions Die. Liefhebbers van de moderne versie van Kreator kunnen hun hart ophalen met wat ze hier voorgeschoteld krijgen; stevige riffs, beukende drums en zelf de rauwe zang in gebrekkig Engels dreunen mijn oren binnen.

Waar bij de albumopener al gas wordt gegeven, gaat Crypts Of Madness een versnelling hoger en tweede single Purified By Fire doet daar gewoon nog even een tandje bij alsof het niks is. Na zo’n vier minuten komen we blijkbaar bij een wat scherpe bocht aan want het gas gaat er even af. Zo te horen is het wel een gevaarlijke bocht want de dreiging klinkt lekker door met een lekkere riff die er de spanning in houdt.

Dan ineens is daar het nummer Deathstalker. Dat opent met een akoestische gitaar en bouwt langzaam op. Iets waar de band samen met een aantal Griekse artiesten goed de tijd voor neemt aangezien het nummer ruim acht minuten aantikt. Van de band Nightfall horen we Efthimis Karadimas op de bas. Fotis Benardo zou je kunnen kennen als drummer van Septicflesh of Necromantia. Sakis Tolis, of Necromayhem, als laatste, is bekend als zanger gitarist van Rotting Christ. Dit nummer laat zien (en horen) dat er genoeg te beleven is in de Griekse metalscene.

Voor ik afsluit moet ik nog even de heerlijke basloop aan het begin van Guard Of The Insane nog noemen en de dromerige klanken van afsluiter The Fire Paths Of Fate waar een stukje Griekse(?) cultuur in lijkt te weerklinken. Net als het eerder genoemde Deathstalker is ook dit een langgerekt nummer dat de gemiddelde tijd van een song enorm omhoog schroeft.

Die lange, uitgerekte nummers zorgen voor een aangename afwisseling met de voornamelijk rechttoe, rechtaan nummers die in het verlengde liggen van hetgeen Kreator ons tegenwoordig ook weet voor te schotelen. Origineel is het misschien allemaal niet, maar als je je dan laat inspireren door een andere band, dan zorg je dat de uitvoering gewoon goed is en dat is exact wat Suicidal Angels doen op Profane Prayer.

Score:

80/100

Label:

Nuclear Blast, 2024

Tracklisting:

 1. When the Lions Die
 2. Crypts of Madness
 3. Purified by Fire
 4. Deathstalker
 5. Profane Prayer
 6. The Return of the Reaper
 7. Guard of the Insane
 8. Virtues of Destruction
 9. The Fire Paths of Fate

Line-up:

 • Nick Melissourgos – Zang, Gitaar
 • Orfeas Tzortzopoulos – Drums
 • Angel Lelikakis –Bas
 • Gus Drax – Gitaar

Links: