SubRosa – No Help for the Mighty Ones

SubRosa – No Help for the Mighty Ones
Profound Lore, 2011

Op het Dutch Doom Days-gebeuren stonden ze al in 2008, deze Amerikanen, maar ze waren niet meteen geliefd bij het doompubliek. Toch krijgen ze meer en meer aanhangers in de Lage Landen. Net zoals het machtige Murkrat en het obscure Thorr’s Hammer staat een dame aan de microfoon. Een dame met een begeesterend psychedelisch vocaal geluid. Velen keken uit naar deze release en nog meer zijn er benieuwd door geworden. Deze plaat werd overigens gemixed en gemastered door Marduk’s Magnus Andersson

Ik had het al even over de gezangen, maar niet alleen doorheen de microfoon wordt er gezorgd voor synesthesie. De dromerige sludge/doom deint meer dan eens uit in gekwelde nummers die mij een bepaalde Nick Cave & The Bad Seeds-feel geven. De ouderwetse songwriting, de gedateerde jaren zestig/zeventig psychedelische sound, de bezorgde zang van Kim Pack en vooral ook de viool maken dit dan ook als een soort stonerrock/metalen Dead Can Dance. Het stemgeluid van Kim ligt trouwens niet eens zo ver uit de buurt van dat van Lisa Gerrard tijdens de elegische nummers van Dead Can Dance. Ik wil er ook sterk de nadruk op leggen dat de viool er geenszins voor zorgt dat er een My Dying Bride-link gelegd wordt. De doom van SubRosa leunt dan ook dichter aan tegen de neofolk en traditionele stonerrock uit vaders jaren dan bij de gothic doom van de bekende Britse grondleggers.

Dit is een band die het bijzonder goed zou (zal) doen op Roadburn, met reden. Tevens uiterst geschikt voor geestverruimende sessies, al dan niet onder vrienden en/of onder invloed.

Tracklist:

SubRosa

 1. Borrowed Time, Borrowed Eyes
 2. Beneath The Crown
 3. Stonecarver
 4. The Inheritance
 5. Attack On Golden Mountain
 6. Whippoorwill
 7. House Carptenter
 8. Dark Country

Line-up:

 • Dave Jones – Bass
 • Zach Hatsis – Drums
 • Rebecca Vernon – Guitars, Vocals
 • Kim Pack – Vocals
 • Sarah Pendleton – Violin, Vocals

Links: