Styxian Industries – Salvation Through Deterioration

Styxian Industries – Salvation Through Deterioration
Svartgalgh Records, 2010

Het Nederlandse Styxian Industries slingert met Salvation Through Deterioration zijn eerste echte studio-demo op de markt. Na eerder een aantal demo’s te hebben uitgebracht, die overigens allemaal zijn uitverkocht, is het tijd geworden voor het serieuzere werk. De industrial black metal heeft een typisch old school-gevoel en dat smaakt zeker naar meer.

De band is beïnvloed door bands als Mysticum, Blacklodge, Diabolicum en Aborym en dat geeft aardig aan in welke hoek je het moet zoeken. Alleen is de vergelijking met Diabolicum niet helemaal gepast, aangezien de Zweden veel venijniger klinken. Volgens de band is het zo dat men het industrial geluid verkrijgt door middel van e-drums overladen met distortion, het grote verschil ten opzichte van bands die gebruik maken van samples en backingtracks.

Allemaal leuk, lief en aardig, maar wat brengt dat nu? Ten eerste moet opgemerkt worden dat de black metal erg “nineties” aandoet. Persoonlijk ben ik daar gek op dus de eerste punten zijn binnen. Het zangwerk is daarentegen wat monotoon en ook het gitaarwerk is nou niet bepaald indrukwekkend te noemen. Erg simpel en weinig spannend. Compositorisch doet de band het een stuk beter. Zeker tijdens een nummer als Remnants Of The Former Self toont de band zijn potentiële slagkracht. Het is een krachtig en agressief nummer dat bol staat van tempowisselingen en bovenal veel sfeer bevat. Hier stuwt de ritmesectie het nummer lekker voort. Om de een of andere reden doet dit nummer mij denken aan het eveneens Nederlandse Liar of Golgotha. Een op het eerste gezicht wat aparte vergelijking aangezien deze band geen industrial invloeden had, maar toch zijn er overeenkomsten te vinden en wel qua sfeerbeleving. Een wat bedrukte sfeer met een flinke scheut melodie.

Tenslotte hadden de industrial geluiden van mij een wat meer prominente plaats mogen krijgen. Het is op zich wel een aardige insteek om met e-drums en distortion te werken, maar het gevolg daarvan is dat de industrial geluiden wat beperkt aanwezig zijn en wat meer in het totaalgeluid zijn ingebakken. Het geheel wordt hierdoor wel wat meer organisch, maar juist daarom mis ik dat beetje aan “bite” wat industrial (black) metal meestal heeft. Kwestie van smaak, meer is het niet. Los van de puntjes van kritiek wordt over het geheel genomen dus vrij aardig gespeeld. De nummers zitten goed doordacht in elkaar en ook het geluid van de demo is prima te noemen.

Styxian Industries toont met Salvation Through Detorioration aan dat het als band groeit en dat het binnen een afzienbare tijd rijp is voor het maken van een volwaardig album. Zoals gezegd zijn er wel wat verbeterpunten, maar duidelijk is dat men lekker aan de weg timmert.

Tracklisting:

Styxian Industries - Salvation Through Deterioration

 1. Remnants Of The Former Self
 2. Salvation Through Deterioration
 3. Finites Perturbing The True Vacuum
 4. Revise Your Existence
 5. Escaping Reality

Line-up:

 • Ir. T – Vocals
 • Mr. A. – Guitar
 • Ms. M. – Guitar
 • Dr. Z. – Bass
 • Mr. F. – Cymbals, E-pads
 • Mr. W. – Executive director

Links: