Straytones – Beware, Dark Lord! Here comes Bell-Man

Straytones is een psychedelische rockband uit Kiev, Oekraïne. Niet geheel vreemd dus dat het drietal het podium heeft gedeeld met het eveneens Oekraïense Stoned Jesus en Somali Yacht Club, wellicht bekend van het geniale nummer Loom. De discografie van Straytones bestaat uit twee volledige albums, en nu deze EP. Op het laatste album, uit 2017, was een vrij experimenteel technisch geluid te horen. Dreampop gecombineerd met psych-rock. Een lekkere combinatie die aansloeg bij menig liefhebber van dit genre. Het eerste album, uit 2012, had wat meer countryinvloeden.

De titel van deze EP, Beware, Dark Lord! Here comes Bell-Man, is terug te voeren op een grap over de winterkleding van de bandleden. De conclusie is dat Bell-Man de wereld komt redden. De EP herinnert de luisteraar aan oudere muziek van een band als Psychedelic Porn Crumpets, hoewel dat wellicht net een niveautje te hoog gegrepen is.

Een EP met drie nummers. Twee nummers eigenlijk. Abyss is immers een kort intermezzo. Dark Lord zeilt voorbij als dreunende psychedelische rock met surfinvloeden, begeleidt door gitaren met een overdaad aan fuzz, en met cymbalen doorspekte drums. Leuke loopjes, vervormde vocalen en zelfs een, zij het niet al te ingewikkelde, solo. Bell-Man heeft meer spacerock te bieden. Iets complexere structuren en het is gevarieerder dan Dark Lord. Dit keer staat Marina achter de microfoon, die klinkt alsof ze zojuist een veld hallucinogene paddenstoelen heeft opgegeten.

Prima EP van Straytones, om eens lekker op te zetten tijdens een ‘tripje’, naar je werk of verder daarvandaan. Laat dat volgende album maar komen, dit is een band om in de gaten te houden.

Label:

Robust Fellow Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Dark Lord
  2. Abyss
  3. Bell-Man

Line-up:

  • Artem – Gitaar, vocalen
  • Marina – Drums, vocalen, keyboard
  • Vova – Basgitaar

Links: