Stray From The Path – Euthanasia

Bijna alle albums die momenteel nog verschijnen, zijn geschreven in de tijd dat COVID-19 ervoor zorgde dat bands weinig anders konden dan muziek schrijven. Ook het Amerikaanse Stray From The Path brengt met zijn tiende album Euthanasia een coronaplaat uit. Toch was dat zeker niet de enige belemmering voor het gezelschap. Net voordat het viertal de studio in wilde duiken om alles definitief op te nemen, brak drummer Reynolds zijn rug. Sneller dan voor mogelijk werd gehouden maakte de slagwerker zijn comeback en zodoende staat ook Euthanasia weer bomvol met energieke, opzwepende muziek die zeker in de smaak zal vallen bij fans van Rage Against The Machine.

Mocht je nog niet bekend zijn met het werk van de heren, dan kan dit zomaar eens een heel fijne kennismaking zijn. Bij Stray From The Path kun je namelijk je klok gelijk zetten als het aankomt op het inlossen van een verwachting. ‘Riffmeister’ en sterkhouder van de band Tom Williams kan kennelijk putten uit een eindeloze berg sterke gitaarrefreinen. In combinatie met de groovende drums en veelal swingende en rappende zanglijnen van vocalist Drew Dijorio zorgt dat onmiskenbaar voor de eerder gemaakte vergelijking met Rage Against The Machine, maar dan net wat harder en chaotischer. Daar voegt het viertal regelmatig wat hardcore- en nu-metalinvloeden aan toe. Dat zorgt ervoor dat de cross-over in al zijn beperktheid toch fans van meerdere genres zal aanspreken. Ook aan de maatschappijkritische teksten ontbreekt het wederom niet. Toch verschilt Euthanasia op twee punten met zijn voorgangers. Eén daarvan is de fraaie geluidsmix van Will Putney, de man die op het moment veel bands bedient van een erg goed staaltje vakmanschap.

Geef de frustratie, emotie en sociale beperking die ontstaan is door de COVID-maatregelen de schuld, maar het heeft zonder meer een positieve (badum tss) uitwerking gehad op de gedrevenheid die Stray From The Path laat horen. Dat is nummer twee dan inderdaad, want de muziek klinkt vuriger dan ooit tevoren en na één keer volledig rondspinnen zit je zeker vol met adrenaline. Of je dan het rebelse III opzet, Guillotine met mooie gesprokenwoordpassages, het eclectische Chest Candy, Neighbourhood Watch met zijn opdringerige karakter of gewoon de single en opener Needful Things: dit is Stray From The Path ten voeten uit. Alleen tijdens het Deftones-achtige Bread & Roses (inclusief bijdrage van Stick To Your Guns-zanger Jesse Barnett), de door Korn geïnspireerde gitaargrooves tijdens Law Abiding Citizen en in het bijzonder Ladder Work wijkt men iets van zijn paden af. Tijdens de laatstgenoemde scratcht Benno Levine van Vein.FM nog wat mee op zijn panelen. Die elektronische toevoegingen horen we overigens over de gehele lengte de kop op steken, maar zijn extra belicht in de hekkensluiter.

Terwijl het laatste nummer langzaam wegvaagt horen we de voicemail van een euthanasiehulplijn. Het signaal wat de band afgeeft met het steeds herhalende bericht ondanks de gemaakte keuze op het toestel – en dus het gebrek aan adequate hulp – verwijst conceptueel natuurlijk richting de hoes. Euthanasia is een prima plaat geworden met een bombastisch karakter maar ook één met weinig échte pieken. De nummers bevatten constante kwaliteit en dienen als toegankelijk luistervoer. Na meerdere luisterbeurten herken je eigenlijk al alle patronen, waardoor we tegelijkertijd vraagtekens mogen plaatsen bij de houdbaarheid. Toch weet Stray From The Path wel een overtuigend werkje af te leveren dat je meer dan eens uit de kast zult trekken. Fans van Rage Against The Machine, aanvallen maar!

Score:

79/100

Label:

UNFD, 2022

Tracklisting:

 1. Needful Things
 2. May You Live Forever
 3. III
 4. Guillotine
 5. Chest Candy
 6. Bread & Roses
 7. Law Abiding Citizen
 8. The Salt In Your Spit
 9. Neighbourhood Watch
 10. Ladder Work

Line-up:

 • Drew Dijorio – Zang
 • Tom Williams – Gitaar
 • Anthony Altamura – Basgitaar
 • Craig Reynolds – Drums

Links: