Stortregn – Emptiness Fills The Void

Vierde album voor het Zwitserse Stortregn, een band die vaak vergeleken wordt met Dissection en het daarvan afgeleide Thulcandra. Ik kende de heren nog niet, maar alles wat Non Serviam uitbrengt, trek ik graag naar me toe. Zo ook deze nieuwe plaat, genaamd Emptiness Fills The Void.

Het is een tour de Scandinavia geworden, deze nieuwe Stortregn. Niet zozeer Dissection als je het mij vraagt, maar vooral black/death op hoge snelheid en met heel veel Finse viriliteit en virtuositeit. De solo’s vliegen in het rond en heel erg vaak gaat ook de basgitaar mee in de vingervlugge waanzin. Ik denk aan Kalmah, Eternal Tears of Sorrow (zonder keys) en Catamenia. Wanneer de nadruk niet op snelheid en power ligt, komt een soort van progressieve, paganistische vibe bovendrijven die dan weer doet denken aan Noorse bands als Cor Scorpii. Heel gevarieerd. En ja, tussendoor krijg je heel wat Zweeds geweld te verwerken. Typische black/thrash/death genre Sacramentum (eerder dan Dissection volgens mij), maar hier en daar ook wat modern en -corig Gothenburg-materiaal. Kwestie van allround zijn.

Heel divers, heel kundig, netjes geproduceerd en bijzonder technisch, deze black/death/thrash… Of was het nu net andersom? Ik weet het niet zeker. Misschien weet jij het wel. Geef me een seintje als het zover is.

Score: 

76/100

Label:

Non Serviam Records, 2018

Tracklisting:

 1. Through the Dark Gates
 2. Circular Infinity
 3. The Forge
 4. Nonexistence
 5. The Chasm of Eternity
 6. Lawless
 7. The Eclipsist
 8. Shattered Universe
 9. Children of the Obsidian Light

Line-up:

 • Romain Negro – Keel
 • Johan Smith – Gitaar
 • Samuel Jakubec – Drums
 • Duran K. Bathija – Gitaar
 • Manuel Barrios – Bas

Links: