Stormcrow – Disposition To Tyranny

Stormcrow – Disposition To Tyranny
Dwell Records, 2012

Het is een mooi gegeven dat anno 2012 lang niet alle metalplaten uit Italië linea recta met een enkeltje richting prullenbak moeten worden gestuurd. Het kwartet van Stormcrow uit Milaan drukt hier nog maar eens een stempel op met de release van hun eerste langspeler, genaamd Disposition To Tyranny. Black metal die zijn oorsprong kent in onder andere Finland, maar desondanks door deze mediterranen bijzonder authentiek wordt gebracht.

Stormcrow - Goraath De zwarte zijweg die deze heren zijn ingeslagen is van een meer melancholische geaardheid. Melodieën die je uiteraard terug kan horen in het werk van Dissection, maar bijvoorbeeld ook (en wellicht in grotere mate) het Finse Alghazanth (vocalen). Een directe kopie is dit echter niet, want Stormcrow past hier en daar net wat meer razernij toe aan het geheel, om altijd weer terug te vallen in die melancholische damp van meeslepende leadgitaren en gevarieerd drumwerk. Opvallend is het ronkende baswerk bij de minder snelle stukken, iets wat de rauwheid zeer zeker ten goede doet komen op dit album. Het totaalgeluid is ook niet geforceerd neergezet, en dat is ronduit positief te noemen.

Is het dan allemaal koek en ei op Disposition To Tyranny? In principe wel, want vooral in deze zijtak van de black metal kan het eindproduct zo lekker “af” klinken. Echter denk ik dat deze band wat ultieme uitschieters nodig heeft om in de toch wel wat verzadigde wereld van dit subgenre echt wat te betekenen. Desondanks wil ik positief afsluiten, want dit album mag er gewoon wezen. Voer voor liefhebbers van eerdergenoemde bands.

Tracklisting:
Stormcrow - Disposition To Tyranny

 1. The Extra-Moral Age
 2. In Mediis Lupis
 3. Kingdom Of Vertical
 4. …Alle Alpi
 5. Steel Bleeding
 6. Tread On The Cross
 7. Sacrifice To The Black Sun
 8. Misanthropic Inner Spheric Dimensions
 9. Unborn
 10. Visions And Hate Divine

Line-up:

 • Zedar – Bass
 • Goraath – Drums
 • Narchost – Guitars
 • Vastis – Vocals

Links: