Stoned Monkey – Stoned Monkey

Veel bands in het stoner/doomgenre refereren naar en adoreren de groene plant, beter bekend als cannabis, als geen ander. Sommige bands verwijzen ernaar in de titels van hun albums of nummers. Denk aan Black Sabbath‘s Sweet Leaf, of het album Dopethrone van Electric Wizard. Sommige hebben een bandnaam die niets verhult, zoals Dopelord of Bongripper, terwijl andere namen hebben die rechtstreeks in het cryptogram van de zaterdagkrant kunnen, denk aan Blue Cheer. Al deze namen variëren van doordenkertjes tot goed-in-de-bek-liggend en uitermate puberaal.

Het in 2017 opgerichte Italiaanse trio Stoned Monkey valt in deze laatste categorie. Wat mij betreft stoot hij met deze naam Cannabis Corpse van de troon. Deze laatstgenoemde laat echter al een aantal jaar zien serieuzer en beter te zijn dan de naam doet vermoeden, bijvoorbeeld op het net verschenen Nug So Vile.

Stoned Monkey

Goed. Stoned Monkey dus. Onlangs toegevoegd aan de catalogus van Argonauta Records, heeft hij begin december het titelloze debuut uitgebracht. Het is een instrumentaal album van zes nummers, met her en der wat samples, dat in totaal nog geen half uur duurt. Het gehele album klinkt log en zwaar, met veel zagende gitaren en een drumgeluid dat nèt niet je schedel doorboort. Alsof een kudde dinosauriërs de zompige moerassen van Louisiana probeert te doorkruisen, opzoek naar de groene graal. Als dit bekend klinkt, dan kan dat kloppen.

Stoned Monkey doet zijn best, maar het voelt als het luisteren naar een slechte reboot van oude Melvins, Gore of Belzebong. De nummers zijn weinig origineel en worden volgens bekend recept gespeeld. Uitzonderingen hierop zijn Slow Sickness en Green House. Slow Sickness heeft een heerlijk zware, trage riff. In de verte wordt er wat gegrunt en op het laatst wordt er in een hogere versnelling goed op losgebeukt. In Green House, eveneens loodzwaar, heeft elk instrument even een hoofdrol. Dit maakt het nummer diverser en daarmee onderscheidt het zich van de andere vijf nummers.

Opmerkelijk is dat het nummer OG-China begint met: “Your mother sucks fuckin’ big fuckin’ elephant dicks. You got that?“, een sample uit de film Raging Bull. De film is nou niet direct een hommage aan geestverruimende middelen. Daarnaast komt de term Raging Bull voor in de aandelenhandel, als een aandeel flink gaat stijgen. En volgens The Urban Dictionary zijn er ook vele seksgerelateerde betekenissen. Al deze betekenissen hebben echter niks met drugs te maken.… Wie de link weet, graag achterlaten in de comments.

Eerlijk gezegd denk ik dat Stoned Monkey een band is om live, zo stoned als een aap, te voelen in plaats van thuis te luisteren.

Stoned Monkey - Stoned Monkey

Score:

55/100

Label:

Argonauta Records, 2019

Tracklisting:

  1. Pain of Mind
  2. Stoned As Fuck
  3. U-Boot
  4. Slow Sickness
  5. OG-China
  6. Green House

Line-up:

  • CPX – Drums
  • DESA – Gitaar
  • TIA – Bas

Links: