Cannabis Corpse – Nug So Vile

Wie zei ook weer dat death metal over onderwerpen als marteling, grafschennis of duivelsverering moet gaan? Het uit de zuidoostelijke staat Virginia afkomstige Cannabis Corpse bewijst al ruim een decennium het compleet tegenovergestelde. De luchtige teksten, geïnspireerd door een overmatige consumptie van verdovende middelen en bomvol ludieke verwijzingen naar de grootmeesters van het genre, tonen aan dat het dus wel degelijk anders kan. Hoe komisch het concept achter de groep ook mag zijn, zo stevig wordt er op muzikaal vlak te keer gegaan. Met Nug So Vile is het olijke trio inmiddels aan langspeler nummer zes toe. Of deze nieuwe worp aan de verwachtingen voldoet, werd voor u onderzocht.

Met een sample bestaande uit onder meer een salvo van geweerschoten en het geluid van een overvliegende helikopter, wordt de luisteraar van bij de start in het midden van de actie gedropt. Openingsnummer Conquerors Of Chronageddon neemt meteen alle twijfel weg. Phil “Landphil” Hall en co beuken er stevig op los. Naast de rauwe vocalen, de tempowisselingen en de pompende drums, valt eveneens de achtergrondzang op een positieve wijze op. Zowel titelnummer Nug So Vile als het daaropvolgende Blunt Force Domain vangen op een onheilspellende manier aan. Beide composities zijn trager van karakter maar compenseren dit met een overvloed aan headbangmomenten. Het betere gitaarwerk tijdens het laatstgenoemde nummer verdient overigens een eervolle vermelding.

Met Cylinders Of Madness (niet te verwarren met de bijna gelijknamige klassieker van Morbid Angel) zijn we aan de eerste single van deze plaat aanbeland. Het betreft een loodzwaar nummer dat door de achtergrondzang enigszins wordt verlicht. Dat de Amerikanen dit door stevige baslijnen getypeerde nummer als eerste op de wereld loslieten, zal dan ook niet verbazen. Het een stuk lichter verteerbare en bij momenten zelfs ietwat melodische Blasphemy Made Hash passeert als volgende de beurt. Snarenplukker Brandon Ellis, bekend van The Black Dahlia Murder en Arsis, neemt hier een gastbijdrage voor diens rekening. Tussen al de agressie door plaatsmaken voor een rustpunt: het is ontegensprekelijk een slimme zet van dit Cannabis Corpse.

Er is nog maar goed een kwartier verstreken als we met Cheeba Jigsore Quandary halverwege het album zijn aangekomen. Een gesproken sample, inclusief sfeervolle synths, leidt deze compositie in. Wat klinken de vocalen hier kwaadaardig… ze doen haast demonisch aan! Combineer dit met de nodige blastbeats en je bekomt misschien wel het voorlopige hoogtepunt van deze plaat. Edibles Autopsy mag dan lang niet verkeerd klinken, pas met Dawn Of Weed Possession passeert een volgend orgelpunt de revue. Dit qua titel op het debuutalbum van Immolation geïnspireerde nummer komt traag op gang om vervolgens in alle hevigheid los te barsten. Wederom creëert de achtergrondzang hier een toegevoegde waarde. Met veel gebeuk, een leuke gitaarriff en ruimte voor gesoleer weet ook The Cone Is Red (Long Live The Cone) een goede beurt te maken. Met The Ultimate Indicantation als stevig slotnummer, zet Cannabis Corpse op gepaste wijze een punt achter dit zesde studioalbum. Let overigens zeker op de filmische outro, deze lijkt wel uit een horrorprent te komen. Voor de volledigheid geven we nog mee dat het korte maar daarom niet minder krachtige From Enslavement To Hydrobliteration ons als bonusnummer werd aangeleverd.

Door te stellen dat Cannabis Corpse met Nug So Vile een smakelijke joint aflevert, doen we de waarheid geen oneer aan. Dat we na afloop zin hadden in meer, lijkt deze stelling alleen maar te bevestigen. Echt baanbrekend mag het dan nooit zijn, de grijze middenmoot wordt probleemloos op afstand gehouden. In tegenstelling tot wat de groepsnaam doet vermoeden, is Cannabis Corpse zoveel meer dan een simpele parodie. Met Nug So Vile wordt andermaal bewezen dat er met deze Amerikanen rekening moet worden gehouden. Om uw gading te vinden in deze plaat hoef je overigens niet in hogere sferen te vertoeven. Een voorliefde voor ouderwets doodsmetaal en een minimaal gevoel voor humor volstaan ruimschoots!

Score:

76/100

Label:

Season Of Mist, 2019

Tracklisting:

 1. Conquerors Of Chronageddon
 2. Nug So Vile
 3. Blunt Force Domain
 4. Cylinders Of Madness
 5. Blasphemy Made Hash
 6. Cheeba Jigsore Quandary
 7. Edibles Autopsy
 8. Dawn Of Weed Possession
 9. The Cone Is Red (Long Live The Cone)
 10. The Ultimate Indicantation
 11. From Enslavement To Hydrobliteration (Bonus)

Line-up:

 • Phil “Landphil” Hall – Zang, Bas
 • Josh “HallHammer” Hall – Drums
 • Adam Gulliams – Gitaar

Links: