Stille Volk – Milharis

De Franse band Stille Volk leerde ik kennen met Nueit de Sabbat, zo’n tien jaar geleden. Het was zeker niet het eerste wapenfeit van deze Fransmannen. De stijl evolueerde zich, maar nooit kwam dit ergens in de buurt van rock of metal. Keltische liederen, met heel wat Occitaanse troubadourgeest en met dus een erg eigen vorm van folklore. Milharis is reeds de zevende langspeler van het gezelschap.

Verschillen zijn er zeker met de voorgangers, want Stille Volk trekt de lijn door en richt zich nog meer op het creëren van een hangende sfeer. Weinig opbouw, weinig frivoliteit, maar wel zweverige folklore die met een track als Incantation Mystique zelfs behoorlijk enigmatisch durft te worden. Een goed gekozen naam met andere woorden, maar ook de melancholie op middeleeuwse minnestrelenleest is te voelen in La Morte de Milharis. De Franse band gooit hier en daar een nieuw element in de mix, zoals wat ambient op Dans un temps qui n’a pas d’histoire…, wat geheel in de lijn ligt van waar de band op mikt. Ook vocaal was dit steeds een erg eigen band. De beklemmende en plakkerige Franse zangstijl van Patrick Lafforgue deed het in het verleden goed op de dansbare hitjes zoals La danse de la corne, maar werkt evenzeer in op het psyche binnen deze nieuwe aanpak.

Het is een plaatje geworden dat naar mijn gevoel maar klinkt op bepaalde momenten. De instrumentale lijn die wordt aangereikt met de folkloristische instrumenten is nog steeds erg mooi om naar te luisteren, maar het geheel blijft erg repetitief klinken en bouwt amper op. Fijn op sfeervolle nachten of in de latere uurtjes van de zomerse picknicks, al dan niet in het Zuiden van Frankrijk, maar toch mis ik het bitterzoete van weleer wat.

Score: 

70/100

Label:

Auerbach Tonträger, 2019

Tracklisting:

 1. Sous la peau de la montagne
 2. L’Aurost lunaire
 3. Incantation mystique
 4. Le crépuscule du pâtre
 5. La mort de milharis
 6. Dans un temps qui n’a pas d’histoire…
 7. La grotte du jadis
 8. Sacré dans la tourmente
 9. Neige que versa le ciel noir…
 10. Parmi les monts oubliés

Line-Up:

 • Patrice Roques – Gitaar
 • Patrick Lafforgue – Zang, fluitinstrumenten
 • Yan Arexis – Percussie, samples
 • Sarg – Zang, gitaar

Links: