Stillbirth – Homo Deus

In 1999 begon Stillbirth als (brutal) deathmetalband met een flinke scheut aan slaminvloeden. Toen de Duitsers jaren later de overstap maakten naar Unique Leader Records hoorden we op Annihilation Of Mankind en Revive The Throne al duidelijk een modernisering in het geluid en een toename van de technische bagage. Een jaar na het uitbrengen van die laatste plaat in 2020 overleed bassist Dominik “Pumpa” König. Het kersverse Homo Deus zal dan ook zeker een muzikale ode zijn aan hun kameraad, weliswaar op een nieuw label genaamd Distortion Music Group.

Op het zevende album zijn de slammomenten nagenoeg geminimaliseerd en is er all-in gegaan op deathgrind met de nodige technische gelaagdheid. Daarbij komt de naam van Cattle Decapitation regelmatig boven drijven, want in alle opzichten etaleren de Duitsers hun aanbidding voor de Amerikaanse meesters. Vooral de snellere arrangementen waar Homo Deus vol mee staat klinken als twee druppels water gelijk. Luister maar eens naar het razende Disgrace en Homo Deus of de beresterke afsluiter Get Out. Lukas Swiaczny is niet de meest veelzijdige zanger, maar bij zijn gegrom heeft hij goed geluisterd naar Travis Ryan. Toch klinken de pigsqueals tijdens Proclaim The Anarchy en de ijzige krijszang in de singel Rising From The Ashes ook lang niet gek. Het wat meer rechttoe-rechtaan gebeuk tijdens Slaughtered And Disemboweled en Seed Of Judgement luistert eveneens prima weg maar laten je ook zeker niet op het puntje van je stoel zitten, want daarvoor klinkt het allemaal wat te bekend en gerecycled.

Dat gegeven is tot op heden altijd een heet hangijzer geweest bij Stillbirth. De heren produceren een prima pot metal maar het miste vooralsnog allemaal nét wat eigen smoelwerk, tenzij je een veelvraat bent die maar geen genoeg kan krijgen van slam. Toch weet het vijftal op deze nieuwste telg zijn kwaliteiten op de juiste plekken én beter te benadrukken, waarbij met name het gave riffwerk in combinatie met de ziedende drums zorgt voor een hoge urgentie van de muziek. Homo Deus is het meest veelzijdige en daadkrachtige album van de band tot nu toe en dat zal voor de liefhebbers van slam metal even slikken zijn. Fans van Ingested, Cattle Decapitation, Waking The Cadaver en Cytotoxin doen er goed aan om dit plaatje eens aan te slingeren. Mocht je Stillbirth namelijk nog niet kennen, dan heb je er een leuke ontdekking bij!

Score:

79/100

Label:

Distortion Music Group, 2023

Tracklisting:

 1. The Hunt
 2. Disgraced
 3. Proclaim The Anarchy
 4. Homo Deus
 5. Slaughtered And Disemboweled
 6. Rising From The Ashes
 7. Autonomous Eradication
 8. Seed Of Judgement
 9. Descending
 10. Tribunal Of Penance
 11. Get Out

Line-up:

 • Lucas Swiaczny – Vocalen
 • Leonard Thoma – Gitaar
 • Szymon Skiba – Gitaar
 • Lucas Kaminski – Basgitaar
 • Martin Grupe – Drums

Links: