Stilla – Synviljor

Synviljor is het vierde album van het Zweedse Stilla. Ensamhetens andar uit 2014 van deze groep kwam dat jaar dankzij enkele overdreven spannende en nagelbijtende passages in mijn eindlijst, terwijl Skuggflock uit 2016 iets te vrijblijvend binnenkwam. Nu is er dus Synviljor, een optische illusie. De titel is veelbelovend, want het is net die illusie, die shift in realiteit, die progressieve psychedelica, wat Stilla zo fantastisch maakte.


Maakte? Maakt. Inderdaad. Stilla is teruggekeerd naar de nerveuze psychedelica, die de band vertaalt in scherptonige Noorse black. Heerlijk is dat. Het spel tussen oldschool en progressieve black, tussen snerpend geweld en atmosferische avantgarde, tussen cleane paganzang en ijsbijtende strotklanken… Stilla beheerst het spelletje volledig en etaleert zijn evenwichtsoefeningen alsof het de normaalste zaak ter wereld is. De speelse solobas en übertruë Scandinavische gitaarlijnen zijn dan ook zonder twijfel van het allerbeste wat in 2018 is verschenen. En nu Stilla nog een versnelling hoger en een frequentie ranziger speelt, is het allemaal nóg indrukwekkender.

Wellicht heb ik de laatste tijd net iets teveel aan cherrypicking gedaan en lijkt het allemaal sterk werk te zijn wat tegenwoordig uitkomt. Daarom deze stelling: Stilla levert met Synviljor een album af dat Enslaved had moeten maken na RIITIIR, zelfs na Below The Lights. Synviljor is een aanrader voor iedere blackmetalliefhebber.

Score:

88/100

Label:

Nordvis, 2018

Tracklisting:

 1. Frälsefrosten
 2. Skogsbrand
 3. En Närvaro Av Då
 4. Den Kusligaste Av Gäster
 5. Myr
 6. Över Blodiga Vidder
 7. Ut Ur Tid Och Rum

Line-up:

 • A. Pettersson – Vocalen
 • P. Stille – Gitaar
 • A. Vidhall – Basgitaar
 • J. Marklund – Drums

Links: