Stilla – Ensamhetens andar

Stilla – Ensamhetens andar
Nordvis Productions, 2014

De eerste StillaTill Stilla Falla – was geen hoogvlieger, maar ik kon het wel hebben. Deze Zweedse combinatie met Andreas Petterson als frontman (Armagedda) bracht vooral Noorse blackmetalvibes in een lichte eigenzinnige cuisson, guur en met een melodische paganvibe. Ensamhetens andar is de opvolger.

Deze tweede plaat bevalt me in ieder geval nog meer dan het debuut van Stilla. De progressieve/psychedelische muzikaliteit komt nu pas echt naar boven, iets wat op het debuut te beperkt bleef. Dit Ensamhetens andar laat zelfs Enslaved achter zich en sleurt je mee in dichte wouden waar sprookjesachtige diep-duisternis zich meester maakt over je verbeelding. Het scenario van de nummers is werkelijk fantastisch (in alle mogelijke betekenissen van het woord). De combinatie van gure black, adembenemende atmosferische synths, sublieme baslijnen (niet te geloven dat Andreas Johansson van Deranged dít kan!) en een oerdegelijke verhalende strot met veel overtuiging maakt dit tot een quasi instant classic.

Schitterende plaat die iedere blackmetalfan moet checken, liefst met een paar Duvels erbij en/of een geurig, sterkgekruid wildgebraad bij maanlicht. Dikke aanrader, voor liefhebbers van Tulus tot Trelldom. Neem er wel de tijd voor.

Tracklisting:

Stilla -Stilla

 1. Vandring utan spår
 2. Ensamhetens andar
 3. Till slutet
 4. Själavrängaren
 5. Hjärta av sten
 6. Tillägnan
 7. Skuggornas dop

Line-up:

 • P. Stille – Guitars
 • A. Vidhall – Bass
 • A. Pettersson – Vocals
 • J. Marklund – Drums

Links: