Stevie D Featuring Corey Glover – Torn From The Pages

Een ieder komt op zijn eigen manier met de wat hardere muziek in aanraking. Bij mij hebben de Amerikaanse veelkunners van Living Colour daarbij een rol gehad. Ongeveer in de tijd dat ik Appetite For Destruction ontdekte, kocht ik namelijk niets vermoedend een mini cd-single (jawel van 8 centimeter, die bestonden!) van een leuk top 40-liedje genaamd Glamour Boys. Naast de vrolijk klinkende titelsong stond daar nog één andere Living Colour-song op: Cult Of Personality. De rauwe kracht van de riff, de loeiende zang en de indrukwekkende tekst bevestigden nog maar eens dat er meer en betere muziek was dan welke dagelijks op de radio werd gedraaid en de zoektocht begon. Een heel verhaal om maar te zeggen dat het vooral de naam van Living Colour-zanger Corey Glover was die me Torn From The Pages uit de digitale platenbak deed pakken voor een recensie. Want wie is die Stevie D dan?

Het blijkt te gaan om Stephen De Acutis, een man die al meer dan dertig jaar in de luwte werkt als gitarist, multi-instrumentalist, songschrijver, producer en mixer. Met Torn From The Pages stapt hij dan toch eens uit de schaduw en brengt hij een soloalbum. Hierop blijkt hij een uitstekend muzikant en begenadigd songschrijver bovendien die ook nog eens niet te beroerd is om zijn ego opzij te schuiven en zich in dienst te stellen van de reusachtige stem van Mr. Glover. Hij laat hem zelfs een stukje a capella zingen! Toegegeven, dat is net voor de volledig instrumentale afsluiter Face Plant waarop gitaar en orgel fel duelleren, maar het zegt toch iets. En het betaalt zonder meer uit. Glover zet hier misschien wel één van zijn beste studioprestaties ooit neer. Zijn stem heeft in al die jaren nog niets aan kracht en soul verloren. Luister maar eens naar de woede waarmee hij de zanglijn “No one ever said it’s gonna be alright” in tweede track Wake-Up Call eruit perst of het gevoel waarmee hij de tranentrekkers (in positieve zin!) Fay en Haunted brengt.

Voor de afsluitende eenmansgroepsjam hebben we een afwisselende reeks fraaie hardrocksongs voor onze kiezen gehad. Met Your Time Has Run Out wordt energiek en uptempo afgetrapt. Naast dergelijke lekkere jaren ’80 hardrock horen we echter ook een paar fraaie bluesrocktracks. In de vorm van Now Or Never worden zelfs swingende funk en blazers niet uit de weg gegaan. Maar alles wordt wel steeds met een hardrocksausje overgoten.

Nergens is een slecht of zelfs maar matig nummer te bekennen, maar de absolute hoogtepunten bevinden zich halverwege de plaat en naar het einde toe. Strung Out is een fraaie bluesrockballad waarin in het gitaarwerk de geest van Gary Moore uitdrukkelijk rondwaart. Het gloedvol door Glover gezongen, ietwat beatlesque, refrein zou zo maar eens dagenlang in je hoofd kunnen blijven rondzingen. Ook Fay is een rocker met de wortels diep in de blues. Het lijkt een eerbetoon aan een (vertrokken of overleden?) geliefde en raakt hard. Met name de zanglijn “cause I never had the chance to say that you gave me everything but the chance to say goodbye” is weer eens goed voor bergen kippenvel.

De opvolgende met orgel doordrenkte slowblues Haunted doet er onverwacht niet voor onder. Met koorzang en strijkers ondersteund wordt hier dank gezegd aan een moeder die alles opzij heeft gezet voor haar kind. Ja, hier worden grootse emoties gebracht maar wel in heel mooie nummers. All Alone Again is in de tekst dan weer een cynisch liedje geschreven om een ex-geliefde op zijn of haar nummer te zetten. Dat gebeurt in vrij opgewekte muziek met een groots bigband gevoel hetgeen de tekst alleen maar bijtender maakt. This Is The Time tenslotte is een opzwepend anthem waarin Corey de luisteraar probeert te overtuigen van zijn visie dat juist dit de tijd is om sterk te zijn en open te blijven staan voor anderen.

Torn From The Pages is een heel fijne, pakkende en soms emotionele hardrockplaat die een groot publiek verdient. In dat kader zou het zakelijk gezien misschien handiger zijn geweest om de plaat onder een bandnaam en met wat spannender artwork uit te brengen. Wat daar ook van zij, zelfs in deze tijd van een niet aflatende stroom van grote en goede releases laten we het album nog enkele malen per week uit de speakers knallen. Fans van de stem van Glover en hardrockliefhebbers in het algemeen doen er goed aan de plaat eens een luisterbeurt of twee te gunnen.

Score:

86/100

Label:

Mighty Music, 2019

Tracklisting:

 1. Your Time Has Run Out
 2. Wake-Up Call
 3. Final Resting Place
 4. Strung Out
 5. Fay
 6. Haunted
 7. Now Or Never
 8. Outta My Head
 9. Soul To Stone
 10. Alone Again
 11. This Is The Time
 12. Final Resting Place “Reprise”
 13. Face Plant

Line-up:

 • Stephen DeAcutis – Instrumenten
 • Corey Glover – Vocalen

Links: