Sterling Serpent – Sterling Serpent

‘Met (ex-)leden van Bell Witch & King Dude‘ zo werd deze release aangeprezen. Als de oren nog niet gespitst stonden, staan ze dat nu. Een stuk muziek waar je eens uitgebreid voor gaat zitten, om het aan een kritische crashtest te onderwerpen. Het is de debuut-EP van het in 2015 opgerichte Sterling Serpent. Vooral de invloeden van doomfolkartiest King Dude zijn onmiskenbaar aanwezig. Verder is de inspiratie verkregen van een band als Nick Cave & The Bad Seeds. Het is gelaagde sombere muziek, voor regenachtige dagen. De cover beeldt (verbeter me als ik het fout heb) de godin van de akkerbouw af, herkenbaar aan het graan dat zij vasthoudt. In de Romeinse mythologie heet ze Ceres, in de Griekse mythologie Demeter. Laten we het zo stellen: de band is nog in de groeifase.

Het is duidelijk een debuut. De band zoekt op de EP naar een eigen geluid. De distorted gitaren en cello worden door duozang begeleid. Een heer met een heldere, maar wat geforceerde, basstem die nogal overheersend is en een wat minder dominante vrouwenstem die desondanks krachtig verweer biedt. Ik kan persoonlijk niet zoveel met deze mannenstem. Zou hij in een hoger register zingen, dan zou dat wel eens verrassend kunnen werken. De drummer brengt een laagje doom aan, niet met avontuurlijke gekkigheid, maar gedegen ritmes. De mix geeft contrast en de vocalen staan hard. Label van dienst is Ván Records, dat naast veel black metal ook wat darkrockbands in de boeken heeft. Eternity springt eruit vanwege de opbouw van licht naar zwaar. De verschillende lagen spreken aan. Meerdere stemmen zijn hoorbaar en die spreken hier aan vanwege de mooie samensmelting. Afsluiter Evelyn biedt minimale gitaarbegeleiding onder de bastonen van David Alexander Nelson. De toevoeging van de minimalistische piano mondt uit in een folkachtige ontknoping.

Een EP die niet perfect is, maar desondanks interessant. Muzikaal zit het OK in elkaar en er worden in de basis goede melodieën vertolkt. Minpunt zijn de te aanwezige zang, de wat te overdreven dynamiekverschillen en te weinig memorabele momenten. Een kwestie van iets beter de individuele talenten afstemmen, zodat er meer ruimte komt voor een eigen geluid. Voor nu een degelijke EP die verwachtingen schept voor het eerste album.

Label:

Ván Records, 2019

Tracklisting:

  1. Violet
  2. Bones
  3. Eternity
  4. Evelyn

Line-Up:

  • David Alexander Nelson – Vocalen, Gitaar
  • Joey Roaringblood D’Auria – Drums
  • Anne K. O’Neill – Vocalen, Piano
  • Dylan Desmond – Basgitaar, Cello

Links: